Bažant Pohoda 2014: Co přinesl páteční den?

bažant pohodaČtvrteční teplo na slovenském festivalu Bažant Pohoda 2014 vystřídaly prudké přeháňky, které alespoň nechaly stanová městečka spát o trochu déle. Na šachovnici souhrnného programu se však už od rána nabízela řada akcí, ale to důležité - petice - nikam neuteklo.


Páteční line-up pro mě začal na Red Bull Tour Busu, kde vystoupila Moja řeč a svou „Motivaciou" rozehnala mraky. Podpořila je i kapela Komplot, se kterou se znají už od dob vydání debutového alba Demo.

Dánský elektro pop a izraelská nezávislost
Následovali When Saints Go Machine ve Space aréně s dávkou zvláštního elektro-popu. Frontman kapely Jonas Kenthon mě bavil poutavým zpěvem ve výškách, kde se skoro dotýkal Vysokých Tater.

Jak to bývá obvyklé, večery na festivalech jsou jedny z nejdelších, a nejlepší čas na spaní je okolo sedmé večer - pokud nechcete, aby vám hrál někdo na nervy, nebo na tyčky a šňůrky od stanu. Kvůli krátkému spánku jsem nestihl Seasick Stevea, ale byl jsem čilý na Helfera. Tento izraelský producent je architektem originálních glitch beatů, které se proplétají s jeho vlastními vokály. Oddání věci bylo cítit i z jeho tance u přístrojů, které připomínalo pádivý běh k telefonu, abychom se co nejdříve slyšeli a vyzvánění nekonečna na chvíli ustalo. Patrný je podobný přístup k tvorbě jako u Los Angeleského beatmakera Eskma, se kterým se vzájemně (a asi nevědomě) předbíhají - Helfer zpěvem a Eskmo se zvukem mikrosamplů.

Slečna Bank$
Za jedinou kolizi bych považoval současné vystoupení Azealia Banks a Moderat. Přednost jsem dal nádherné rapperce z New Yorku i přes to, že její jediné album je monotónní a v outru „sampluje" dva tracky Prodigy dohromady, aby posluchač ocenil její hudební přehled. Nudné ducání doháněla plaveckým kostýmkem a občasnou synchronizací s tanečníky u DJ pultu. Doufal jsem, že jsem snad nepromarnil moc času a vydal se na Moderat. Singl „Bad Kingdom" zahráli hned na začátku, což mě bude ještě dlouho mrzet, ale po zbytek koncertu předváděli skvělý výkon. Zajímavý VJing zahušťoval náladu v tempu minimal techna. Na konci se strhl obrovitý potlesk, který donutil organizátory pustit ještě berlínskou trojku na pódium.

O hodinu později se na stejném místě objevily dvě třetiny Moderat - Modeselektor s DJ setem, na který navázali čeští Ink Midget a Pjoni.


 



Text: Martin Hrnčíř
Foto: Aneta Martínková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání