Festivalový průvodce: Co si zabalit s sebou

kulturní servis pulsBalení na fesťák je pro mě opravdovým utrpením. Dokud mám v batohu místo, cpu tam toho, co to jde, kolikrát i když už v něm prostor dávno není. Naučila jsem se ale pár docela dobrých vychytávek, které mi zpříjemňují nejen balení, ale i pobyt na festivalu.


Stan, spacák, karimatka nebo podložka je základ, se kterým se počítá. Spousta lidí si s sebou nebere karimatku, že prý ničemu nepomůže, není to tak úplně pravda. Sice vám neuleví od kamenů a nerovného povrchu, ale nepropustí zimu a to je ve chvílích, kdy venku přes noc není zrovna dvacet stupňů něco, co zaručeně oceníte. Skvělá věc je nafukovací karimatka, která je extrémně skladná a v rámci možností i velice pohodlná.

Pokud jde o oblečení, nejsem asi vhodným rádcem. Každopádně je praktičtější vrstvit, vrstvit, vrstvit. Během balení si vždycky rozdělím věci na několik částí, které pak dávám zvlášť do igelitových tašek. Je to ze dvou důvodů, nemusím pak v batohu tisíc let hrabat, než něco najdu, ale stačí jen vědět, jaká taška je na trika a jaká na věci na spaní, a pak taky pokud prší, oblečení v batohu nenavlhne.

Další věcí je hygiena. No, řekněme si na rovinu dámy i pánové, jednou za rok to prostě oželíme. Na festivalech, až na čištění zubů, více méně není zbytí. Některé však mají i takové zázemí, jako jsou sprchy, a tady je vhodné mít s sebou rozhodně aspoň základní výbavu. Hodně doporučuju koupit si v drogerii nebo parfumerii miniaturní lahvičky, do kterých nadávkujete svůj oblíbený šampon, tekuté mýdlo, fajnšmekři třeba i parfém. Některé produkty se dokonce vyrábějí v miniverzích, například deodoranty. Ušetří to neuvěřitelné množství místa, navíc s sebou nepotáhnete zbytečnosti, kdybyste přece jen tu sprchu vynechali. Sama jsem z těch méně praktických a bez nalíčení pomalu nevylezu před dům, takže speciálně pro dámy – i malovátka se dají pořídit v miniaturkách či skladnějších verzích, ale přiznejme si, že opálená a pihatá pokožka je ten pravý letní sexy look.


Jídlo. Jídlo je kapitola sama pro sebe, ale rozhodně neberte nic, co nevydrží pražení slunce střídané s bouřkami a totálními slejváky, jako klasické festivalové počasí, kterému se nejspíš nevyhnete. Zvlášť, pokud vyrážíte na Rock for People. Nebo Sázavafest. Nebo Colours… S tím souvisí i pití, které je tak trochu peklo. Doporučuju netáhnout karton pet lahví a jiných lahví, pokud nejedete autem, ale spíš si zjistit, je-li poblíž nějaký krám a naběhnout tam dřív, než to udělají druzí. Taky bacha na kontrolování při vstupu do areálu, většinou tam s vlastním jídlem a pitím nemůžete, stanová města to mají nastavené individuálně.

A teď trochu prakticky. Nebudu se dál věnovat oblečení, pláštěnka a holiny jsou všem tak nějak jasný, navíc na festivalovou módu se můžete těšit v samostatném článku, stejně jako na jídlo a hygienu. Karimatku, spacák a stan jsme také probrali. Dobré je mít kabelku nebo tašku na peněženku, mobil, klíče a věci, které nechcete nechávat ve stanu. Doporučuju nějakou s hodně dobrým zapínáním, přece jen různí šmátralové jsou všude. Spousta lidí s sebou tahá provázek, kolíčky a podobný kraviny. Na rovinu – zbytečnost. Jedete na dva, tři, čtyři dny proboha, kdo si tam bude prát prádlo? To samý kompas, mapy, ešusy, nejste na táboře, ale na festivalu, užijte si to. Hodí se baterka. To jo. Pak taky deka, pokud ji máte kam dát, ale i bez ní to přežijete. A polštářek, bez něj se pravděpodobně neobejdete. Super jsou skládací a nafukovací verze. Taky můžete dát pod hlavu batoh, ale to stejně není žádná sláva. Holky nezapomenou zrcátko, věřte, že ho neoceníte jen vy.

Asi nejdůležitější věcí ale zůstává to, abyste cokoliv berete s sebou, brali v co nejmenší a nejskladnější verzi. Ať už do batohu, tak do stanu je to výhoda, která vám kolikrát fakt ušetří nervy. Někde jsem četla, že se vyplatí balit oblečení do ruliček. Z osobní zkušenosti můžu říct, že je to jedno, zmačká se všechno.

Příští díl bude o jídle a pití na festivalu. Můžete se na něj těšit už ve čtvrtek 29. května.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání