Pražský Majáles oslavil jubileum velkolepě!

pražský majálesLetňany zažily 30. 4. obrovský studentský festival plný hudby, piva i doprovodných akcí. Konal se zde totiž jubilejní 10. ročník Pražského Majálesu. Na akci vystoupilo mnoho českých interpretů napříč žánry. Kromě řady kapel jako Mandrage, Divokej Bill, nebo Chinaksi se z pódií ozývala tvrdší hudba například od punkových Pipes and Pints. Králem Majálesu 2014 se stal student z ČVUT a po boku má pro tento rok studentskou královnu z Univerzity Karlovy.


Slunce, pohoda, posekaná tráva, kelímek s pitím v ruce a v neposlední řadě skvělá hudba. Tak by se ve stručnosti dal popsat 10. ročník pražského Majálesu, který proběhl 30. dubna v Letňanech. Organizátoři vsadili na změnu areálu a vyplatilo se. Místo totiž nabízelo dobré dopravní spojení i dostatek prostoru pro tisíce lidí, kteří si přišli české interprety poslechnout.

pražský majálesKrálem, kterého vyhlásil Jakub Kohák na večer na největším českém festivalovém pódiu, se stal student Českého vysokého učení technického Davídos technický a spolu s ním bude letos kralovat Michaela Buchtová z Karlovy univerzity. Výherci předal mimo jiné ceny také symbolický klíč od Prahy primátor Tomáš Hudeček. To však bylo až téměř nad samém konci programu. Den ale nabídl nespočet skvělých vystoupení.

Jedním z nich byl odpolední koncert punkových Pipes and Pints. Hudebníci se museli vyrovnat s jinou atmosférou, než na kterou jsou při svých klasických koncertech zvyklí. Kromě několika předních řad totiž většina publika seděla na zemi a koncert tak spíš připomínal piknik. Muzikanti se tím však nenechali rozhodit a předvedli skvělý výkon.

Od 16,20 se na ČEZ stage představili UDG. Ti v podobné atmosféře zahráli nové písničky i starší hity jako Ztraceni v inspiracích nebo Kurtizána. Při přídavku měli pánové vzít na ramena dívky a ženy ze svého okolí a kapela se rozloučila Hvězdářem.

S přibývajícími hodinami se pohodová jarní atmosféra posedávání v hloučcích na trávě, čím dál víc přibližovala opravdovému open airu se vším všudy. Řady v publiku houstly a tak na kapelu Mandrage bylo před hlavním majálesovém pódiu plno. Světla dotvářela show plnou největších hitů kapely jako Už mě víckrát neuvidíš nebo Šrouby a matice. Během jedné z písní ale celé kapele vypadl zvuk, a tak kapela musela začínat znovu. Problémy se ještě dvakrát opakovaly, ani to ale skalní fanoušky od užívání si koncertu neodradilo.

pražský majálesTomáš Klus ani letos na pražském Majálesu nezklamal. Technika konečně fungovala bez problémů a tak Klus prokládal písně přáním lásky, slunce a míru v duši. Kromě písní z nového alba Proměnamě zazněly staré známé Marie, Malčik, Sibyla a další.

Vrchol večera ale teprve přišel a to v podobě koncertu skupiny Chinaski. Frontman Michal Malátný vystoupal na pódium přímo z publika a sám zahrál na kytaru Dobráka od kosti. Vtipkoval, že zbytek kapely si spletl místo koncertu, a tak jsou všichni ve Stromovce. Během vystoupení zahráli Chinaski již v plné sestavě Dlouhej kouř, Tabáček, Stížnost i nejnovější hit Hlavolam. Celou show doprovázely nejrůznější efekty od ohnivé show přes oblaka konfet až po ohňostroj. Tisíce lidí si zpívali každé slovo textů, Malátný běhal po celém podiu a letňanský Majálesový areál byl nabit energií od začátku do konce.

 





Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Aleš Hrubá





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání