Signal - První festival světla rozzářil Prahu

festival signalVenkovní světelné instalace, architektonické video-mappingy, to nejlepší ze světové i domácí umělecké scény zažili obyvatelé a návštěvníci české metropole ve dnech 17. – 20. října. Pestrý program zahrnoval také workshopy a noční plavby za světlem po Vltavě. Moderní audiovizuální umění oslovilo tisíce lidí.


První ročník festivalu světla veřejnost velmi oslovil a zaujal. Své o tom ví každý, kdo zavítal alespoň za jednou z atrakcí, které byly umístěny na různých místech po centru města. Hradčanské náměstí, Staroměstské náměstí, Kampa, Karlův most, to je jen pár míst, jež ožily ve večerních hodinách k nepoznání.  

Festival Signal představil Prahu jako místo, kde se díky moderním technologiím snoubí historický genius loci se současným uměním. Česká metropole se tak stala vedle Barcelony či Lyonu dalším evropským centrem současného vrcholu audiovizuálního umění.  

Martin Pošta, ředitel festivalu, o akci prozradil mnoho zajímavých informací: „Festival jsme připravovali déle než dva roky. Za tu dobu se nám podařilo získat pro první ročník festivalu nejen finanční podporu od partnerů jako je Hlavní město Praha, Czech Tourism nebo Ministerstvo pro místní rozvoj a mnoha dalších, kterým děkujeme. Jsme hrdí, že se nám podařilo získat prostředky na zcela nový kulturní projekt. Jsme přesvědčeni, že je to především známkou neutuchajícího zájmu o kreativní inspiraci, o pokrok v technologiích a o neotřelý a imaginativní přístup k našemu životnímu prostoru.“


 

festival signal


Myšlenka takto rozsáhlého festivalu světla v prostředí centra Prahy vyvolala enormní zájem o tvorbu ve veřejném prostoru ze strany předních českých umělců. Díky tomu se do akce zapojili takoví umělci, jako jsou František Skála, Krištof Kintera, Rony Plesl, Milan Cais, Vladimir 518, Michal Cimala nebo například Jakub Nepraš, Prokop Bartoníček, VJ Kolouch a další.

„Z programového hlediska můžeme s uspokojením konstatovat, že se nám podařilo pro hlavní programový pilíř, tedy pro outdoorové světelné instalace a intervence, naplnit ty nejambicióznější plány. V říjnu Prahu navštívila naprostá špička světa architektonických video-mappingových projekcí a světelných instalací: AntiVJ visual label (BE/FR), 1024architecture (FR), Telenoika (SP), Sila Sveta (RU) a neskromně sem řadím i tuzemskou skupinu The Macula (CZ),“ zhodnotil akci na závěr programový ředitel festivalu Jan K. Rolník.

Organizátoři festivalu díla zmíněných autorů doplnili o projekty, které vzešly z otevřené výzvy incoming SIGNAL. Z padesáti přihlášených projektů a dvaceti zemí světa vybírala čtyři vítězné návrhy devítičlenná odborná porota.


Text: Vyti
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání