Páteční Sázavafest: Hadouken! byli nezničitelní, prim ale drží české kapely

sázavafestBritští Hadouken! byli očekávanou bombou letošního Sázavafestu. I přesto, že dovedli publikum do varu, nebyli hvězdou večera. Tou se stala kapela Kryštof, která rozezpívala Sázavafest a přilákala doposud vůbec nejvíc návštěvníků 13. ročníku festivalu. Svou pozici špičkových kapel ale potvrdily i další české kapely, včetně Vypsané fixy nebo Mandrage.


Druhý den Sázavafestu začal hodně zlehka. Po protančené noci, kdy většina z návštěvníků buď pařila do rána, nebo nezamhouřila za celou noc oko, se od rána festivalem trousily jen ospalé hloučky. Lidé se povalovali u rybníka, v parku, lili do sebe hektolitry vody a všemožně se chránili před neskutečným vedrem, které celý den panovalo ve Světlé nad Sázavou. Neskutečné vedro se projevilo hlavně pod stagemi. Většina lidí se buď zašila někam do stínu poblíž podia, nebo se rozhodli počkat do pozdnějších hodin, kdy teploty lehce opadly.

Hlavním tahákem dne, a vůbec celého festivalu, byli britští Hadouken!, kteří na Sázavafest přivezli pořádně našlapanou a divokou show. Rozdováděli publikum, nadchli fanoušky, a předvedli, že je magazín NME právem označil za nejúžasnější mladou kapelu světa. Přesto nebyli tím nejlepším, co festival letos nabídl. Nejvíc fanoušků totiž přitáhla kapela Kryštof a potvrdilo se tak, že známé kvalitní a oblíbené jméno je víc, než jakákoliv světová hvězda. Kryštof své fanoušky dlouho napínali, pak ale všem ukázali, co to znamená strhnout dav. Lidé zpívali, tleskali, tancovali a nemohli se nabažit.

Nejenom Kryštof, ale i ostatní české kapely sklidily velký úspěch. Mandrage tradičně přilákali hlavně ženské publikum, čehož si všimnul i kameraman Sázavafestu a na velkoplošných obrazovkách tak alespoň nabídl mužskému publiku pohled na rozeskákané dívky. Jedno z nejlepších vystoupení tady předvedla i Vypsaná fixa. "Ty jsou skvělý, bože ty jsou lepší, než všechno, co tu předtím hrálo, kam se všichni hrabou" řval vedle nás nadšený fanda a hned potom to rozjel na "1982".

 

sázavafest


Bodovala ale třeba také mladičká Celeste Buckingham, která na MTV stagi působila křehce jako nikdo jiný. Dokázala ale, že na to má, a že jí jen tak něco nepokoří. Její hlas a písnička "Run run run" se nesla festivalem ještě dlouho po skončení koncertu. Možná o něco míň fanoušků, než se očekávalo, měly Rybičky 48. Na vině bylo vedro, které plac před podiem rozdělilo na dvě části. Jedna, která se vtěstnala do stínu pod stage, druhá vyhledala stín o kousek dále.

Velký úspěch slavil také Lukáš Pavlásek s one man show. Do malého stanu jsme se neměli šanci přes obrovský dav dostat, podle reakcí to ale opravdu stálo za to. A velký potlesk a nadšení sklidil také workshop Petra Šušora Drum Circle, kde se návštěníci učili bubnovat a mimo to se dozvěděli i nějaké zajímavosti z historie a současnosti bubnování.

Program na hlavní stagi zakončili v pátek francouzští Lyre Le Temps. Ti Sázavafest navštívili i loni a bylo vidět, že si festival opravdu oblíbili. Pecky z filmových trháků letos mohly navíc obohatit o světelné efekty a předvést tak českému publiku kompletní show, což loni, za denního světla, nemohli. Koncert byl tak posunut opět o několik levelů výš a nám tak perfektně zakončil druhý den Sázavafestu.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání