Jak odstartoval 13. ročník Sázavafestu?

SázavafestSázavafest se z benešovského areálu bývalých kasáren přesunul do na první dojem příjemnějšího prostředí zámeckého lesoparku ve Světlé nad Sázavou. Co kromě této zásadní změny přinesl první den oblíbeného festivalu, s čím válčí pořadatelé a jaké kapely rozpálily publikum do běla?


Ve čtvrtek 1. srpna 2013 odstartoval už 13. ročník letní open air akce Sázavafest. Každoročně se jí účastní deseti tisíce návštěvníků, aby si poslechli oblíbené kapely, poznali něco nového a především se oprostili od žánrových akcí a okoštovali příchuť stylů, které jim nejsou zrovna známé. Sázavafest, snad jako každý rok, i letos prošel několika velkými změnami. Tou asi nejvýraznější je změna místa působiště. Z areálu bývalých benešovských kasáren se přesunul do Světlé nad Sázavou, kde opět dostává svému názvu.

Po prvním dnu stráveném na festivalu je jasné jen to, že stejně jako ostatní působiště, má i Světlá své klady a zápory. Co se ale týče samotného areálu, jednoznačně převládají klady. Lesopark je oproti vyprahlému Benešovu velmi svěží. Můžete se tu jen tak povalovat na trávě, obdivovat krásy přírody, i když ty se stánky a stagemi trochu mizí. Není to jen obrovská placka, ale musíte mít solidní orientační smysl, abyste se tu vyznali. Většina návštěvníků tu po prvním dnu pořád ještě trochu tápe, ale nalijme si čistého vína - je to tu tisíckrát hezčí. Přesto musím říct, že mi Benešov přišel tak nějak bližší, lidštější, možná jde jen o zvyk, uvidíme.

Ale teď už k tomu nejdůležitějšímu. Jak je zvykem, Sázavafest odstartoval hodně zlehka. První návštěvníci se areálem sice trousili už od samého poledne, kdy festival rozezněly i první tóny, ale vyloženě živo tu nebylo. První opravdová rozehřívala a správná festivalová atmosféra přišla až k večeru, odstartovala ji rakouská partička Gasmac Gilmore. Ty svůj koncert odehráli na ten den nejnabitější Gambrinus stagi. Po nich přítomné roztančili naši slovenští sousedé The Cellmates, kteří se pro mnohé stali překvapením dne. V první řadě perlil basista. Ten na svůj nástroj předváděl neuvěřitelné kousky a celá kapela tak nějak pozvedla trochu unylou a unavenou atmosféru. Na Gambrinus stagi jsme pak vydrželi ještě pěkně dlouho. Po the Cellmates odehráli svůj koncert slovenští Polemici. Ještě před začátkem ale návštěvníky festivalu přišel přivítat ředitel Sázavafestu, bouchnul na pódiu šampaňské a spolu s kapelou i ostatními členy festivalového týmu odstartovali plejádu koncertů pod širým nebem.

 

sazavafest


Na akci tradičně nemohla chybět ani oblíbená česká kapela UDG. U nich se snad vůbec poprvé opravdu prostranství zaplnilo lidmi, kteří skákali, tančili a dokonale se nechali strhnout atmosféru. UDG nepředvedli nic nového, nic závratného, ale dokázali, jak moc oblíbení u fanoušků, a převážně fanynek jsou. Čtyři z nich si s nimi dokonce střihly písničku na podiu, a i když část z nich byla slušně posilněná alkoholem, za doprovodu nevěřícných pohledů z publika a občasného ťukání si na čelo si holky očividně svůj výstup pěkně užily.

Po UDG následovaly kapely Visací zámek a Wohnouti, kteří také na českém festivalu nemohou chybět. My se ale mezitím odebrali na Muzikus Unplugged stage, kde vystupoval Vladimír Mišík & ČDG. Popravdě mě překvapilo, kolik lidí si Vláďu přišlo vychutnat, a i když jeho výstup trochu rušil set DJ ze Samosebou.cz stage, připravil všem příchozím dokonalý zážitek.

Od loňského roku se Sázavafest silně zaměřuje na taneční scénu. Loni slavila úspěch Promopro Dance Hall, letos v areálu dokonce vyrostla Party Village a podia okupují desítky vybraných DJ´s. Co jsem viděla, tak se kolem těchto interpretů zatím spíš tak trousily hloučky lidí, okoukli, co se děje a pokračovali dál. Těžko říct, kolika lidem tenhle koncept Sázavafestu úplně vyhovuje. Valná část sem jede na party pod širým nebem, ale ve stanovém městečku popíjelo a nadhazovalo poznámky právě na tento koncept festu docela dost návštěvníků. Navíc festival trvá opravdu do ranních hodin. Čtvrteční konec v pět ráno měl být jenom takovou rozehřívačkou na úvod. A věřte mi, i když je stanové městečko dost daleko, máte pocit, že vám sety pouští přímo u hlavy.

My se teď necháme překvapit, co přinese druhý den Sázavafestu. Čeká nás hvězda akce britští Hadouken!, vystoupí také Celeste Buckingham, Rybičky 48, Grand Mexican Warlock, spousta oblíbených českých interpretů v čele s kapelou Kryštof a já si rozhodně nenechám ujít francouzskou pecku Lyre Le Temps.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání