Festival noirových filmů bude v srpnu na Kokoříně

Festival noirových filmůNěkolik filmových nadšenců se rozhodlo zrealizovat myšlenku na vytvoření noirového festivalu v České republice. První ročník noirových filmů se uskuteční od 21. do 25. srpna na Kokoříně. Na třech místech uvidí návštěvníci osmnáct snímků rozdělených do šesti sekcí. Většinou jsou to klasické americké ze 40. a 50. let minulého století. Připraven bude také doprovodný program.


Jestli nevíte, co je film noir, pak se pokusíme o stručné představení. Podle mnohých jde o samostatný žánr, podle jiných „pouze“ vizuální styl se specifickou atmosférou. I když se objevoval v různých světových kinematografiích, v nejryzejší podobě tomu bylo v USA ve 40. a 50. let 20. století, kdy se stal příhodným vyjádřením pro válečnou úzkost, poválečný zmar a atmosféru všudypřítomné paranoie studené války.

Festival noirových filmůFilm noir vždy zkoumal meze stylistických a vyprávěcích postupů v rámci mainstreamové kinematografie. Vycházel z mnoha vlivů, ať už z německého expresionismu, francouzského poetického realismu či detektivních románů. Nemá jasné hranice, ale právě proto je tak populární a rozšířený. Mezi nejznámější díla tohoto žánru patří „Hluboký spánek“, „Pojistka smrti“, „Temná pasáž“, „Laura“ či „Maltézský sokol“. Všechny tyhle snímky na prvním ročníku festivalu noirových filmů budou k vidění.

Celkem půjde o osmnáct filmů rozdělených do šesti sekcí a promítat se bude na třech místech. V sálech „Humpreyho Bogarta“ a „Gene Tierney“, ale také přímo na hradě Kokořín. Zahajovacím snímkem bude 21. srpna filmová adaptace hard-boiled románu Jamese M. Caina „Pojistka smrti“ od režiséra Billyho Wildera, který napsal s Raymondem Chandlerem také scénář. Na úplný závěr mohou diváci zhlédnout dílo Roberta Aldriche z roku 1955 nazvané „Líbej mě až k smrti“.  V sobotu 24. srpna dojde i na půlnoční projekci, a sice filmu „The Big Combo“. Nebudou chybět ani rané noirové snímky Marilyn Monroe, ženské noiry či tři české včetně „Mazaného Filipa“ režiséra Václava Marhoula.

Festival noirových filmůPrávě Marhoul přijal pozvání organizátorů festivalu a bude jedním z vzácných hostů. Dále dorazí herci Jiří Dvořák, Michaela Badinková, Ivana Jirešová, Dana Batulková a Zlata Adamovská, kteří budou jedněmi z pěti patronů festivalu (každý den bude mít svého patrona). Přijedou však i další herci, Ilona Svobodová a Jan Šťastný. V rámci doprovodného programu se na nádvoří hradu Kokořín uskuteční každý večer od 19.30 hodin také hudební koncerty. Ve středu a v pátek budou moci návštěvníci po večerní projekci filmu (cca ve 23.30 hodin) absolvovat noční prohlídku hradu.

Vstupenky stojí na jednotlivé projekce do sálů 70 korun, na hrad pak 100 Kč. Za doprovodný koncert zaplatí zájemci 150 korun. Je však možné si také pořídit festivalový pas na kompletní program za 500 korun či na dva dny za 200 Kč. Ty zajišťují 50% slevu na všechny projekce a koncerty. Více informací o festivalu je možné zjistit na stránkách www.noirfilmkokorin.cz.

 


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání