Hudební festival Porta přivítal léto

Kultovní country a folk festival vypukl v pátek 28. června 2013. Letos již po šesté zavítala Porta na prkna Lesního divadla v Řevnicích, kde představila první soutěžící skupiny, které sehrály opravdu těžký boj. Zároveň vystoupili Stráníci, Bodlo, Pacifik a Vlasta Redl s kapelou.


Country Porta patří mezi nejstarší festivaly v Čechách a drží již 47letou tradici. Každoročně dává možnost vyniknout desítkám kapel, které bojují o přízeň publika a veřejnosti. Již tradičně této akci patří poslední víkend v červnu a jedná se o finální kolo. Během jara se v celkem deseti regionech České republiky odehrála oblastní kola festivalu. Dvacet šest nejlepších kapel se poté utkalo ve finále na Portě v Řevnicích.

Již před šestou hodinou se brány areálu rozevřely a první návštěvníci mohli vstoupit do Lesního divadla. Útulné a přátelské prostředí dýchalo ze všech koutů.

Pátečním programem provázel moderátor Zdeněk Schwager, který nechyběl ani na Portě 2012. Celou akci zahájila skupina Stráníci, po kterých již započal soutěžní blok kapel. V prvním přátelském utkání vystoupili zástupci východočeského oblastného kola Porty - kapela Seiftiú společně se Švédovou trojkou z Vysočiny a polabské Alternativy. Další soutěžící se představili hned po koncertě pětičlenné mužské kapely Bodlo, kteří alespoň na chvíli zklidnili soutěžní horečku.

Vlasta RedlPrvním interpretem reprezentující Prahu se v letošním roce stala pětičlenná skupina Šeginy. Ta rychle vynikla přítomností violoncella z pod rukou jediné ženy ze skupiny Barbory Kubíčkové. Formace hudebníků předvedla zpočátku folk bluesové vystoupení, které však nakonec okořenila posledním songem „Povídáš mi o koze“ zahrnující také netradiční a nezvyklý B-box. Kontrast písní byl tak znatelný, že i moderátor Zdeněk Schwager komentoval situaci: „ To se nám tu rozjela pořádná párty!“

Z jižních Čech postoupila vokální skupina X-tet. Své vystoupení zahájila ukrajinskou lidovou písní Shchedryk, která sklidila veliký potlesk. Následující „Z výkladní skříně“ a „Nebe na zemi“ si zazpíval nejeden divák v hledišti. Následovala krušnohorská skupina Vítr ve vlasech.

Po ukončení soutěžních bloků vystoupila kapela Pacifik známá například Tony Linhartem, který seskupení zajisté velice posílil. Páteční program zakončil Vlasta Redl s kapelou.

Co na návštěvníky Porty čekalo v sobotu 29. a neděli 30. června? Šárka Rezková, Žamboši, Marien, New Rangers, Robert Křesťan, Spirituál Kvintet a mnoho dalších. Více se dozvíte v zítřejší reportáži, která zbývající dny festivalu shrne.


Text: Kristýna Kubišová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání