Přehlídka studentských filmů Famufest Noir skončila

FamufestOd čtvrtka 15. listopadu probíhala v pražské Nové scéně Národního divadla přehlídka filmů studentů FAMU. Během tří dnů prezentoval kinosál architektonického skvostu několik desítek snímků mladých tvůrců, které navštívily stovky zájemců o tvorbu začínajících talentů.


Že není v Česku o mladé a především nadějné filmové tvůrce nouze, se mohl kdokoliv přesvědčit během Famufestu, který probíhal v těchto dnech na Nové scéně v Praze. Přehlídka snímků studentů FAMU opět příjemně překvapila jednak samotnými filmy, jednak poměrně velikou návštěvností především z řad mladších generací.

Celý festival probíhal denně od rána až do večerních hodin v několika blocích. Každý blok tvořila plejáda filmů, zaštítěná arbitrem, po nichž následovala krátká diskuze s tvůrci jednotlivých snímků. Jak už to tak ale často bývá, diskuze nebyly úplně pestré a bohaté a publikum se do nich příliš nezapojovalo. To se ovšem nedá říct o samotných filmech, které se na třídenním festivalu promítaly.

FamufestOd slabších kousků, přes nepochopené či nepochopitelné, animované, vtipné, smutné, depresivní, alternativní, chytlavé, chytré, až po snímky pro náročného diváka. Na své si přišel opravdu každý, kdo festival navštívil. Během jediného bloku jste koukali s otevřenou pusou, brečeli, brečeli smíchy, kroutili hlavou či hltali každou scénu.

K jedněm z nejzajímavějších částí, z těch, které jsem navštívila, patřil poslední sobotní blok, ve kterém představili své snímky Václav Hrzina, Aneta Žabková, Jiří Volek, Matěj Šámal a San Geun Won.

Diváci mohli zhlédnout krátkometrážní experimentální snímek Matěje Šámala FTM – Film Experiment, ve němž se autor pokusil z hollywoodských trháků, kterými jsou třeba Pulp Fiction, Kmotr i Kdopak to mluví, poskládat naprosto nový filmový příběh. Publikum doslova řvalo smíchy. Stejně tak jako u animovaného snímku Anety Žabkové In vino veritas, kde se tři ženy chystají na sraz po 25 letech. Řada nešťastných náhod je přivede jednak k dobarvení svých všedních a nudných životů, jednak ale k poznání, že se vlastně mají velmi dobře.

FamufestPředsudky vůči vztahům modelka/fotograf ve svém filmu Svlíkání tak trochu potvrdí Jiří Volek. A i když se při jeho snímku zprvu budete chytat za čelo, na konci zůstanete jen strnule sedět a uvědomíte si řádku věcí, které jste v průběhu filmu vlastně ani neměli příležitost vnímat.

K Famufestu se tradičně váže i pestrý doprovodný program, jehož součástí byly mimo jiné i výstavy. Některé z nich probíhají i po oficiálním zakončení Famufestu, které proběhlo v sobotu 17. listopadu od sedmi hodin. Zde účinkovali Sonny Vargas & The Prague Burlesque Show a také tu byl vyhlášen vítěz Famufestu Noir, volený odbornou porotou, jež se skládala ze Štěpána Hulíka, Přemysla Martinka, Jana P. Muchowa, Občana K., Marka Opatrného, Andrey Slovákové, Vratislava Šlajera, Ondřeje Štindla, Martina Štrby a Petra Tichého.

Výsledky FAMUFESTU 2012:

Nejlepší film FAMU International / Best film FAMU International
OLGA & BIANKA / Vera Sjunnesson

- porota taktéž udělila "povšimnutí" filmu WIRELESS AFFAIR / Georgi Unkovski

Nejlepší zvuk / Best Sound
CESTA / Ondřej Dolejší

Nejlepší střih / Best editing
SPOJENÍ / Alexandra Gojdičová

- porota taktéž udělila "povšimnutí" Tomášovi Polenskému za film PONORNÁ ŘEKA DIDAKTIKY

Nejlepší animovaný film / Best animated film
CESTA / Ondřej Dolejší

Nejlepší dokumentární film / Best documentary film
TĚLO MÉHO TĚLA / Viola Ježková

- porota taktéž udělila "povšimnutí" Kari Šulc za film ATLAS ET ORBIS

Nejlepší kamera / Best cinematography
PAPRSKY SMRTI / Marek Dvořák

- porota taktéž udělila "povšimnutí výjimečného přístupu k filmovému obrazu" kameramanům Lukášovi Milotovi za film PŘÍLIŠ MLADÁ NOC, Ondřejovi Hudečkovi za filmy FRAMED a KARAOKE a Yvon Teysslerové za film PROZŘENÍ JOSEFA

Nejlepší režie / Best directing
JEDEN DEN V ŽIVOTĚ / Jan Látal

Nejlepší hraný film / Best feature film
KDEKOLI JINDE / Asmara Beraki

Nejlepší film festivalu / Best film of the festival
PŘÍLIŠ MLADÁ NOC / Olmo Omerzu



Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání