Patnáctý ročník Festivalu Francouzského Filmu se nezadržitelně blíží

Festival francouzského filmuOd 22. do 28. listopadu 2012 proběhne ve vybraných českých kinech už patnáctý ročník Festivalu francouzského filmu. Své malé výročí oslaví uvedením deseti předpremiérových titulů, včetně dramatu Láska, oceněného Zlatou palmou na festivalu v Cannes. Těšit se můžete také na poctu významnému režisérovi francouzské nové vlny Alainu Resnaisovi nebo tvorbu Leose Caraxe.


Praha, Brno a České Budějovice. Stěžejní místa, ve kterých bude letos od 22. listopadu probíhat už tradiční Festival francouzského filmu. Letošní ročník slibuje opravdu zajímavou podívanou. Kromě předpremiérových filmů nabídnel také řádku zajímavých jmen, ať už z řad hereckých či režisérských.

Tradičně budou diváci moci volit Cenu diváků, o kterou se utkají nejnovější tituly vybrané českými filmovými kritiky. Součástí programu je i oblíbený Večer krátkých filmů. Festivalovou novinkou je prezentace studentských filmů v sekci FAMU v Cannes jako poděkování festivalu právě pražské FAMU.

Tím nejdůležitějším je ale již zmíněná desítka filmů. Hlavní část programu vznikla ve spolupráci s českými filmovými distributory, která vyústila v uvedení snímků ověnčených prestižními oceněními z MFF v Cannes či cenami Francouzské filmové akademie. Filmy se samozřejmě těší také neuvěřitelnému diváckému zájmu. Spolupráce se letos navíc promítla do šesti vizuálů festivalu, které odkrývají právě uváděné předpremiérové tituly.

Festival francouzského filmuAsi nejzvučnějším snímkem celého festivalu je film LÁSKA režiséra Michaela Hanekeho. Intimní drama oceněné Zlatou palmou z Cannes. Návštěvníci se ale mohou těšit také na film z kulinářského prostředí OUI, ŠÉFE s Jeanem Renem, snímek CO KDYBYCHOM ŽILI SPOLEČNĚ staví na skvělých výkonech Pierra Richarda nebo Jane Fondy. HAŠIŠBÁBA je sociální komedií, v níž září Bernadatte Lafont, snímkem HOLY MOTORS se do světa filmu vrací slavný Leos Carax. KUŘE NA ŠVESTKÁCH je nejnovější počin tvůrců úspěšného animáku Persepolis, MINISTR z prostředí vysoké francouzské politiky získal nejedno ocenění César. Příběh mladé lékárnice, jež miluje Woodyho Allena, vypráví snímek PAŘÍŽ-MANHATTAN. V PROTI VĚTRU září Audrey Tautou s Benoitem Magimelem. A na skutečné události založený snímek je nazvaný Z PREZIDENTSKÉ KUCHYNĚ.

Letošní festival oslaví své jubileum Poctou Alainu Resnaisovi, jednomu z nejproslulejších režisérů druhé poloviny 20. století a tvůrci kultovního snímku nové vlny Loni v Marienbadu. Pocta připomene jeho tři krátkometrážní filmy, kterými jsou Guernica, Také sochy umírají a Noc a mlha, a osm celovečerních filmů, mezi kterými nechybí Můj strýček z Ameriky, oceněný Velkou cenou poroty na festivalu v Cannes v roce 1980, ani jeho poslední snímek z letošní hlavní soutěže festivalu v Cannes s názvem Ještě jste nic neviděli. Námět posledního filmu devadesátiletého režiséra vychází z divadelní hry Jeana Anouilhe.

Patnáctý ročník nabídne také sekci FAMU v Cannes, která vznikla ve spolupráci s FAMU. Sekce je věnována studentským filmům, které zaujaly na MFF v Cannes. Zhlédnout budete moci oceněný snímek Bába Zuzany Špidlové nebo Tambylles Michaela Hogenauera.

Nebudou chybět ani Filmové hity, ve kterých se festival ohlédne za nejlepšími distribučními tituly roku 2012. Diváci se mohou těšit na filmy Nedotknutelní, Něžnost, The Artist, Podivuhodná cesta, Obchod pro sebevrahy a další lahůdky francouzské filmové tvorby.

Festival francouzského filmuFestival tradičně navštíví i tvůrci a filmoví profesionálové z Francie. Většina z nich uvede projekce svých filmů. Nebude chybět Stephane Robelin, ten v Praze představí svůj film Co kdybychom žili společně? Předpremiéru snímku Ministr uvede režisér, scénárista a herec Pierre Schoeller a Oui, šéfe! uvede režisér Daniel Cohem. Co kdybych nevyhrál zlatou palmu v Cannes ze sekce Výběr české kritiky přijede podpořit režisér Renaud Cohen, projekci svých snímků z atraktivní sekce Večer krátkých filmů osobně uvedou režiséři Sophie Babluani a Lewis-Martin Soucy.

Mimo opravdu neskutečně pestrého programu a zvučných jmen se očekává také velká návštěvnost festivalu, vždyť jen v loňském roce se počet diváků oproti předchozímu ročníku zvýšil o sedm procent a francouzský film se u českého publika těší čím dál většímu zájmu.

Festival proběhne v šesti partnerských kinech: v Kině 35 Francouzského institutu v Praze, v kinech sítě Europa Cinemas v Praze, Brně a Českých Budějovicích a v pražském multikině CineStar Anděl.
Filmy jsou uváděny v původním znění s titulky nebo s dabingem. Vstupné činí 90 Kč.

 



Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání