Podzimní RefuFest byl plný slunce a zábavy

RefufestPřesto, že letní prázdniny jsou za námi, počasí o uplynulém víkendu lákalo k venkovním aktivitám. Jednou z možností, jak si užít zářijové babí léto, byl výlet do jihočeských Rakovic. Že nevíte, proč? Konal se zde totiž multikulturní festival RefuFest. Pražskou Kampu a Střelecký ostrov tentokrát vystřídal statek, jenž podpořil rodinnou atmosféru!


Několik desítek minut po poledni oficiálně odstartovali koordinátoři Karel Fišer a Parisa Zarega sobotní program na dvoře rakovického statku. V tu chvíli vítali jen asi z třetiny zaplněné lavice v hledišti, to se ale brzy změnilo. Hlavní scéna naplno ožila v jednu hodinu.

RefufestLéňa Yellow (Yellow sisters) & Bojovníci, tak zněl název prvního vystupujícího uskupení na hlavní stagi. Zatímco návštěvníci zvědavě okukovali exotickou nabídku pokrmů a suvenýrů, Léňa s vokálním doprovodem zazpívala písně ze všech koutů světa. A šlo opravdu o rozmanitý výběr. Mohli jste slyšet rytmy z Afriky, Indonésie, píseň Cherokee v indiánštině, ale i lidovky z Moravy. Při gambijské skladbě Léňa neváhala zapojit i publikum, které se bez ostychu pustilo do společného zpěvu.

Po vystoupení se začaly zájmy jednotlivých účastníků různit. Na to však byli pořadatelé připraveni. Pro děti byl přichystán dětský koutek a od půl třetí se na malé scéně představil divadelní spolek Jana & Klára, jenž malé diváky zaujal s Indiánskou pohádkou. Na hlavním podiu pak nastoupil Boro Balkan Band složený z hudebníků ze Srbska, Řecka i USA.

V průběhu celého dne uvítala hlavní stage ještě mnoho různorodých umělců jako Afro Anebo s Ájou Zuzaninovou, kteří roztančili nejen následující účinkující Lakomé Barky, ale i skupinky návštěvníků. Večer pak zpříjemnili Annás Ekvátor a Laura a její tygři.

Malá scéna neboli Sýpka hostila během celého dne řadu představení i workshopů. Jedním z nejúspěšnějších byla škola capoeiry složená ze dvou částí. Capoeira Tribo Band nejprve předvedli toto taneční bojové umění a poté, kdy přihlížejícím nestačily prostory Sýpky a stáli venku, žáci pod vedením učitele nabídli zájemcům možnost naučit se alespoň lehké základy. Festival Jeden svět zapůjčil RefuFestu dokument „Tři dary“ a „Kimčongílie“ promítané rovněž na malé scéně.

K zastavení vybízely také stánky umístěné po obvodu dvora. Mohli jste si zde nakoupit a ochutnat různá moldavská vína, prodejci reprezentující Palestinu přivezli velký výběr šátků, košil a knih, za zmínku stojí také tibetské zpívající mísy. Nechyběla ani tombola, zakoupením lístků jste symbolicky podpořili festival, který byl jako již tradičně bez vstupného. Svůj stánek zde měla i Čajová škola Čajomír a Mama Coffee.

RefufestArménský plov, gruzínský dort Chačapuri nebo cukroví z Pobřeží slonoviny, to a mnoho dalšího bylo k ochutnání v rámci poznávání jiných kultur. Domorodci z Pobřeží slonoviny mile nabízeli Plantin (smažený slaný banán), Samosu (taštičky plněné masem nebo zeleninou), pro méně odvážné byl k dostání medovník či buchta s rozinkami.

Ethnocatering, zřízený v rámci sociálního podnikání InBáze Berkat, dovezl na festival již zmíněný plov vzdáleně připomínající rizoto, slaný sýrový dort a placky plněné masem a zeleninou. O pitný režim se staral stánek pivovaru Dudák. U dospělých vyhrálo stejnojmenné jihočeské pivo, u dětí a řidičů vedla výborná točená hroznová limonáda.

Příjemný den, ke kterému svým dílem dopomohlo nádherné počasí, po půl desáté zakončily lampiony štěstí. Tím však skončil pouze oficiální program, pro návštěvníky, kteří se s jedinečnou atmosférou odmítli rozloučit, byla připravena Ethnotančírna v prostorách Sýpky.

První ročník pořádaný v prostorách statku v malebné jihočeské krajině se vyvedl. Návštěvníky neodradila ani vzdálenost od Prahy, a tak nezbývá než si počkat na příští ročník, pokud se ho organizátoři rozhodnou zopakovat.

 





Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Sylvie Zapletalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání