Hip Hop Kemp vstoupil úspěšně do druhé dekády

Hip Hop KempJedenáctý ročník festivalu Hip Hop Kemp nabídl v uplynulých třech dnech v Hradci Králové opět pořádnou porci muziky, rapu i zábavy. Navíc skvěle vyšlo počasí, a tak si mohli návštěvníci letošní program vychutnat naplno bez větších omezení. A že bylo opravdu na co koukat. Samozřejmě nechyběl bohatý doprovodný program a také pestré dění v hangárech Festivalparku.


Po zahřívací středě, kdy už řada nedočkavců vyrazila na svátek hip hopu, přišel první ostrý festivalový den ve čtvrtek, který má tradičně program kratší. Cestu do Hradce nám však zbrzdila hned na desátém kilometru dálnice D11 nehoda, kvůli níž se směrem od Prahy tvořily značné kolony. Přesto jsme stihli na hlavní stagi kluky z labelu Ty Nikdy, kteří předvedli tradičně nadupanou show složenou z písní společných i ze sólových projektů. Dokonce si své vystoupení točili na kamerky.

Hip Hop KempTo, s čím přišli před několika lety Prago Union - tedy projektem Livě band, letos na Kempu využily i další kapely. Například jihlavská parta Pio Squad, jejichž pecky tak dostaly nový rozměr. Třeba při skladbě „Co si zasel“ až běhal mráz po zádech. Píseň „Má milá“ pak přišla naživo podpořit i Dannie, jejíž krásný hlas skvěle zafungoval. Ke konci vystoupení Pio Squad začalo trochu poprchávat, ale nešlo o nic vážného, před čím by museli lidé utíkat.

Naopak se jich sešlo před hlavní scénou ještě více, protože dorazili i slovenští návštěvníci na Mika Spirita a celou partu H16. A hned také začali písničkou „Legendárna“. Postupně se ostatní členové vytráceli a Spirit ve druhé části koncertu zarapoval skladby ze své sólové desky „Nový člověk“, namátkou „Hip hop“ či „Hľadám pravdu“.

A pak už šlo do tuhého. Na pódiu se zjevili šílení Dope DOD z Nizozemska a rozjeli parádní punkovou show, dvěma dlouhovlasým rapperům by stačily elektrické kytary, a bylo by to se vším všudy. Ještě je doplňoval kolega tmavé pleti Jay Reaper a DJ Dr. Diggles. Každopádně se jim vyřvanými hlasy a nadupanými písničkami povedlo rozskákat dav a vyměnit energii.

Čtvrteční večer zakončil Danny Brown z Detroitu, který ovšem znamenal oproti Dope DOD úplný opak. Ve své džínové bundičce, úzkých kalhotách a s vysokým hláskem působil velmi zvláštně. Navíc byl na obřím pódiu úplně sám. Jeho vystoupení se stávalo postupem času jednotvárným a natěšený dav z věcí předchozích úplně vychladl a lidé průběžně odcházeli.

Hip Hop KempTaké páteční odpoledne bylo horké a lidem se před stage moc nechtělo. A tak třeba liberecký Lipo měl pod pódiem jen několik desítek fanoušků, i tak si ale svůj koncert užil. Známé skladby z jeho sólové desky „Víc než hudba“ podpořila navíc u písní „Šílená“ a místo Debbi také u hitové „Ležím v tvé blízkosti“ sličná zpěvačka Yanna. Na závěr přišel také Paulie Garand a oba rappeři nechali vzpomenout na časy BPM peckami jako „Horizonty“ nebo „Chill“. Pak se trochu přiostřilo, to když se na scénu Hip Hop Kempu vrátil po dlouhých deseti letech James Cole a s ním se na stagi objevil La4 kluk. Starší sólové věci obou interpretů střídaly skladby z letošního společného EP „Nad zemí“.

Vpodvečer se pak začaly na pódium stěhovat živé nástroje, protože byly následně u řady vystoupení. Začalo to všecho u Elmatic show, po nichž se v krátkém beatboxovém setu představil Ital Alien Dee, pokračovalo přes Prago Union s hity jako „Verbální atentát“ či „Myšlenkovej pochod“ a končilo u polského projektu Lona i Webber.

Jestliže James Cole předchozích devět ročníků Hip Hop Kempu jako vystupující z různých důvodů vynechal, pak naopak na všech jedenácti dosavadních vydáních předvedli svou show stálice scény Kontrafakt. To, že patří mezi špičku českého a slovenského hip hopu, dokumentovaly vlajky obou zemí třepotající se v prvních řadách obrovského kotle svorně vedle sebe. Tri špinavé mená tentokrát zařadily do playlistu rozmanitost. Nešlo tedy jen o staré hity jako „Mulano stylos“, ale ve zkrácených podobách zazněla i řada sólových či hostovacích věcí, jako „Cigánsky sen“ či překvapivě Egova sloka Indyho písně „Jednou“. Celý koncert sice trval jen asi pětatřicet minut, ale lidé se bavili, a to i při závěrečné hitovce „Dává mi“ odrapované a cappella. Trochu nepříjemná však byla světla, která začala z pódia během koncertu chlapců z Piešťan svítit a šlehat do davu a vydržela v tom po celý večer.

Hip Hop KempA pak už přišla na řadu anglicky mluvící jména. Vše odstartoval známý producent Madlib, jehož po chvíli přišel podpořit s mikrofonem Freddie Gibbs. Ten kromě vypracovaného těla ukázal i talent, ačkoliv apelování na opakování hesla: „Fuck Police!“ po každé písničce bylo už trochu otravné. Každopádně po nich se publikum těšilo na osvědčené borce z Londýna Foreign Beggars. Ty už nejednou Hip Hop Kemp, potažmo české fanoušky jinde, rozskákali a nyní se jim povedlo dostat publikum do obrátek znovu.

Přestože všechno běželo časově podle plánu, dostala následně část hvězdné party DJ´s Beat Junkies na své čáry za gramofony jen zhruba deset minut. DJ Babu už na svém místě zůstal, protože vrcholem druhého festivalového dne byla další známá „Kempová“ kapela - Dilated Peoples. Tyhle chlápci z Los Angeles už si v České republice získali mnoho fanoušků a i letos bylo jejich vystoupení ze strany publika náležitě oceněno. MC´s Rakaa a Evidence také dělali, co mohli a skladby jako „No Retreat“ či „Work the Angles“ potěšily.

V sobotu odpoledne jsem zastihl na stagi Ektora, který předvedl velmi slušnou show a neopomněl v ní dát skladby jako „Nemáš zač“ či „Loket z vokna“. Pak ovládla pódium rázná dáma Jean Grae a DJ Mr. Len. Její koncert byl parádní, plný zábavy i komunikace s publikem. Na závěr si dokonce pozvala na stage dvě dívky z publika jako doprovodné tanečnice. Její DJ osvěžoval diváky vodou ze stříkací pistolky, jen škoda, že se jich moc nesešlo. Tahle umělkyně by si zasloužila v line upu spíše nějaký večerní čas. Třeba místo polských interpretů, na které stejně chodí jen jejich početní fanoušci - krajané a pak zase houfně odcházejí.

Příznivce česko-slovenské scény potěšila Moja reč a po ní se opět vrátily na scénu živé nástroje a za nimi tuzemský Livě band. Ovšem za mikrofonem stál mohutný americký rapper Diamond D, tudíž spojení neobvyklé, ale rozhodně zajímavé a příjemné na poslech.

Hip Hop KempS úderem třiadvacáté hodiny už se zase stěhovali domácí návštěvníci před hlavní stage, protože na ní se objevila stálice Kempu legendární parta PSH. Jejich speciální retrospektivní set obsahoval skoro třicet písní a je pravda, že Peneři tahali opravdové skvosty, i když někdy šlo třeba jen o refrén či jednu sloku. Ovšem skladby jako „Jižní město“, „Penerský dezert“ nebo „Praha“ pamětníky jistě potěšily. Později došlo i na novější písně jako „Du dolů“, „Parket“ či „Vím já?“. V každém případě to byla zajímavá průvodcovská hodinka.

Těsně po půlnoci se na stagi objevil v bílém tílku Macklemore a s ním producent Ryan Lewis a trumpetista. Tohle byl opravdu nářez, který většinu předchozích vystoupení celého festivalu strčil do kapsy. Lidé se skvěle bavili, zvlášť když v podkladech zněli třeba Redhoti. Jeden z fanoušků dokonce chvíli plul davem v obří průhledné kouli. Každopádně dav byl skvěle připraven na hlavní hvězdu celého programu, tedy Mos Defa.

Ten přišel v bílých kalhotách a košili, přes niž měl ještě sako. Jeho set byl velmi profesionální, taneční a často zábavný. Sám Mos Def působil v úvodu na velké stagi opatrně a rozpačitě, v průběhu koncertu se ale uvolnil a pak už se na nadšené publikum smál. I když svou show nepostavil vyloženě na hitech, zahrál třeba „Priority“ nebo „Auditorium“. Rozhodně šlo o příjemnou tečku celého jedenáctého ročníku Hip Hop Kempu.

 


Text: Pavel Urban
Foto: Prozatimní foto materiály organizátora





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání