Let It Roll se blíží, máme exkluzivní rozhovor s organizátorem

Let it roll 2012Kryštof Benca je jedním ze spoluorganizátorů největšího drum & bassového festivalu u nás. Fanoušci ho však mohou znát od mixážního pultu jako DJ Bifidus Aktifa. Poskytl nám unikátní interview, ve kterém prozradil, jak probíhaly přípravy pátého ročníku Let It Rollu, jenž se letos opět pořádá ve Starých Žďánicích o víkendu 20. a 21. července.


Podle jakých kritérií sestavujete line-up jednotlivých festivalů? Je pro vás rozhodující přání fanoušků, hudební styl, četnost výskytu daného umělce v České republice nebo například finance?
„Vyjmenovala jsi téměř všechna kritéria. Klíčová je pak ještě dostupnost daného umělce - ty největší hvězdy mají na každý víkendový den třeba 10 – 20 nabídek a jeden agent, zastupující např. DJe z labelu Hospital, nám k tomu kdysi v Londýně říkal: ‚Když vám odmítneme někoho zabookovat, není to nic osobního, 95 % naší práce je, říkat lidem NE. Vy máte to štěstí, že naši DJ´s milují Českou republiku a často si vyberou vás.'

Let it roll 2012DJ´s si také občas dávají zasloužené prázdniny nebo pracují na novém albu a nejezdí pak hrát celé měsíce. Není to tedy tak, že si člověk narýsuje program a druhý den má kompletní linu-up festivalu. Šel jsem na to ale od konce – samozřejmě začínáme tím, že vymyslíme koncept, který splní to, abychom se zavděčili fanouškům, přitáhli jich co nejvíc na zavedená jména, zároveň přivezli nové a nadějné talenty nebo experimentálnější umělce. Pak se původní plán postupně mění podle toho, kdo má čas a přijme naši nabídku. Nejedna drum & bassová hvězda si za 90 minut hraní řekne srovnatelnou částku, kterou stojí nový automobil střední třídy, takže ty finance hrají rozhodně roli - abychom vůbec s místní kupní silou a nutností držet cenu vstupného na nejnižší možné hranici rozpočet udrželi nad nulou."

Řezníky typu Therapy Session jsme přesunuli na SK LIR, letos jsme místo hard d'n'b vsadili na neuro v podání Neosignal labelu, abychom vyhověli těm, kteří si to nemohli užít v minulém roce z důvodu Therapy..." Tak se vyjádřili organizátoři k tvorbě letošního line-upu. Dle zaznamenaných reakcí však některé odradil, protože subžánrová rozmanitost byla v minulosti jednou z hlavních deviz Let It Rollu, coby největšího festivalu d'n'b v České republice.

Proč bude letos zvýhodněna skupina fanoušků neurofunku a mainstreamu?

„Subžánrová rozmanitost je z našeho pohledu splněna právě tím neurofunkem. Na řezničiny přijde řada zase někdy příště, lidé měli možnost vycestovat na Slovensko na Forbidden Society night, která byla pořádně zběsilá. A pokud bez Therapy Sessions někdo nemůže žít, stačí vyjet na sever od Ostravy a užít si na polském Let It Rollu hned dva dny plné terapie'.“

Let it roll 2012Velmi pěkný je nápad na obnovu multižánrové stage. Zamyšlení však vyvolává dubstepová stage, u níž osazenstvo ve stanu s touto produkcí nebývá nikterak početné. Má její zachování smysl? Zvažovali jste i jiné hudební styly, jako je jungle, reggae nebo třeba psytrance, které by mohly mít svou vlastní stage?
„Multižánrovou stage si letos vezme pod patronát Cross a jejich dramaturgické skills určitě nikoho nezklamou. Těšit se můžeme nejen na DJs, ale i kapely. Dubstep má na našem festivalu rozhodně své místo a smysl, protože je s drum & bassem provázaný. Pro mnoho umělců byl jasnou alternativou, kam se ubrat, když se cítili z drum & bassu unavení, například Nero nebo Chase & Status díky němu udělali díru do světa, jiní se věnují oběma stylům, spousta drum & bassových singlů má svůj dubstepový remix a naopak. Takže dubstep na Let It Rollu jednoznačně a neprůstřelně ano.

Tento styl se u nás pomalu prosazuje, zatímco třeba v USA vyprodává sportovní haly a slovo drum & bass tam nikomu nic moc neřekne. Amerika v tomto ohledu v uvozovkách zkazila svět'. Dřív, než se dubstep ve střední Evropě naplno rozjede, nebude už možné některé umělce zaplatit, protože se z nich stali noví Beatles', mají vybookovány termíny na x let dopředu a jejich honorář míří do miliónových cifer, a to se nebavíme pouze o Skrillexovi. Zmíněné reggae určitě zazní na Cross stagi, ale plnohodnotná stage např. pro psytrance – to v plánu nemáme, je to drum & bassu, tak, jak ho vnímáme, hodně vzdálené, stejně jako tekkno.“


Letošní program nabízí návštěvníkům živá vystoupení i DJ´s. Co převažuje, proč tomu tak je?
„Převažovat budou vystoupení DJ´s, kteří dnes už v převážné většině hrají z CD playerů nebo různých hybridních vychytávek ala Serato (digitální DJing při použití gramofonů) – technika jde bohužel i bohudík dál. A proč tomu tak je? Drum & bass byl vždy o DJingu a opravdové drum & bass kapely lze spočítat na prstech. Vybavuju si London Elektricity, Pendulum a třeba my máme tu čest přivítat další skutečný band - The Qemists. Moc dalších živáků se na scéně nevyrojilo.

Objevily se sice LIVE projekty, které se odlišují od klasického DJského setu přidáváním různých elementů – audio i vizuálních, ale 100% živost to není. Na Let It Rollu se ale takto živě předvedou Dirtyphonics, jejichž show je ugradovaný DJing, který je doplňován efekty a samply z různých mašinek a francouzské kvarteto energie. Camo & Krooked LIVE je pak kromě vokalistů (Ayah Marar a MC Youthstar) oproti klasice bohatší o speciální dekoraci – jakousi klec, na níž je dělán mapping (video projekce) a vystoupení má tak dvojí zásah na smysly návštěvníka.“


Let it rollNa koho se letos nejvíc těšíš ty jako spoluorganizátor a proč? Znáš se s tímto účinkujícím osobněji, nebo jen na profesionální úrovni?

„Těším se na Camo & Krooked, jsou to stále ti skromní kluci, kteří berou všechno s humorem, ačkoli se z nich staly opravdové hvězdy. Strávil jsem s nimi spoustu času v autě, na večeřích, hrál s nimi na několika parties u nás, na Slovensku i v Polsku. Pokaždé jsem se od nich dověděl spoustu nových informací a cítil se s nimi jako jejich dlouholetý kámoš, ačkoli jsme v reálu každý úplně jinde. A tu samou zkušenost mám s Dirtyphonics, akorát je jejich humor ještě šílenější a jsou prostě všude – a to nejen tím, že jsou čtyři, ale hlavně tím, že jsou Francouzi!“

Původně se měl letní Let it Roll pořádat znovu na ostrově, jako tomu bylo loni. Kvůli aktuálnímu prodeji však musel být areál přesunut zpět na louku. Jaké změny to pro vás přináší? Řešíte výběr nové lokality už nyní, nebo budete tuto otázku řešit až po letním festivalu?

„Musíme se opět připravit na nepřízeň počasí, to například znamená, že jsme sehnali hromadu gumových podlážek, protože travnatá louka se po dešti chová úplně jinak než písečná pláž. Ale letos pršet nebude – jen se snažíme myslet na všechno. Také jsme museli pronajmout více prostor na parkování a kempování – přeci jenom bychom rádi opět posunuli počet návštěvníků o něco výše, i když máme limit a přes ten nepojede vlak. Jakmile vyprodáme, tak prostě vyprodáme – své věrné návštěvníky, kteří si zakoupili vstupenku včas, nenecháme mačkat. Prodej ostrova proběhl před několika týdny, což nám znemožnilo ho včas pronajmout. Nový majitel se však nebrání myšlence, jednat s námi v budoucnu – takže uvidíme!“

 


Text: Kristýna Šmejklalová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání