Sobotní Porta postavila laťku opravdu vysoko!

Porta festivalPo pátečním veselí na festivalu byl netrpělivě očekáván sobotní program. Jídlo, pití a hlavně to nejlepší z country a folkové hudby. Hudební rytmus přidával na obrátkách a pohyboval srdci i těly trampů. Co přinesl první festivalový den už víme, a tak přinášíme další novinky.


Přestože páteční Porta trvala dlouho do noci a pro některé až do časných ranních hodin, na trampských návštěvnících to rozhodně nebylo znát. Jak se ukázalo, stanové městečko je plné ranních ptáčat, na hudebních dílnách proto nebyla nouze o zájemce. Zde si mimo jiné mohli místní návštěvníci přinést své kytary a zapojit se do výuky hry na nástroj. Tentokrát si slunce pospíšilo a už v dopoledních hodinách Lesní divadlo dýchalo letním vedrem. Hudební maraton zahájil trojnásobný držitel Trampské Porty skupina Načas. Poté následovaly soutěžní kapely Vomiště, Shodou okolností, Vasilův Rubáš a další.

Česká folková skupina Folk team, která letos slaví už 38 let na hudební scéně, potěšila nejen pamětníky, ale získala také nové fanoušky. Mezi zahraničními hosty v sobotním programu nechyběl legendární písničkář a humorista Brent Burns. Publikum si příjemně odpočinulo a navíc se dobře pobavilo. Po šesté hodině zmizel předěl mezi hledištěm a jevištěm. Djembe show aneb Drum circle vtáhli diváky do světa bubnů a rytmů. Tubany, frame drams, doumbeky nebo třeba djembe se rozutekly mezi lidi a vytvořily tak obří rytmický orchestr. Perkusista Tokhi prováděl společným bubnováním a vytvořil tak opravdu živou show.

Porta festivalPoté, co se obecenstvo aktivně zapojilo, uvítalo na pódium hvězdu z úplně z jiného soudku. Hudební skladatel, textař a zpěvák Jaroslav Wykrent přinesl atmosféru s nádechem milé nostalgie na staré časy.  Do svého repertoáru zařadil nejznámější hity, a tak se posluchači brzy připojili a zazpívali si všichni společně. Mezi skladbami nechyběly například "Slunečnice" nebo "Píseň pro mou Lady". Za své celoživotní dílo byl publikem odměněn ovacemi ve stoje, které tak prokázalo skladateli svou úctu.

Bluegrassová skupina Poutníci hrála nejen známé české písničky jako "Panenka". Velký úspěch sklidila také za songy Johnyho Cashe a dalších zahraničních star. Své umění předvedli také na klasické hudbě, kterou dokázali vybrnkat tak dokonale, že nejeden návštěvník pobrukoval s nimi.  Lenka Filipová působila příjemně kontrastně a svůj koncert vedla v poklidnějším duchu. Hitem "Za všechno může čas" rozezpívala i nejmenší posluchače, kteří píseň znali od svých rodičů.

Posezení na provizorních plachtách před jevištěm hojně obsadilo nejmladší osazenstvo, které netrpělivě čekalo na Ivana Mládka. Pecky jako "Linda", "Prachovcové skály" nebo "Medvědi nevědi" znal úplně každý.  Svůj koncert oživili vstupem Milana Pitkina, který vysvětlil, proč nemá rád rostliny, zvířata, děti a staré lidi. "A vo-vo-vo tom to celé je." Banjo band se nenechali prosit a po své zprvu poslední písničce "Jez" zahráli přídavek "Jóžin z bážin" a od Jana Mrázka si lidé vyžádali "Kousavou deku".

Krásný večer příjemně zakončili držitelé Zlaté Porty Taxmeni. Jejich westernové hitovky rozhýbaly hledištěm a nejeden pár si zatančil pod pódiem. Porta letos postavila laťku opravdu vysoko, a tak zbývá připomenout, co přinese nedělní program. Miroslav Paleček, Blanket nebo Miki Ryvola vyvolají senzaci ještě před vyhlášením výsledků Řevnické Porty. Dalšími hosty budou například Blue Effect, Vokobere s hostem Martou Kubišovou nebo Hodina H.

 

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Oficiální stránky akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání