Hudba je lék a Porta je nejlepší apatyka

PortaV pátek 29. června se do Řevnic sjely stovky lidí za jediným cílem – užít si zábavu a spoustu dobré muziky. Country festival Porta zahájil 46. ročník svého působení a přizval spoustu jedinečných osobností. Mezi hvězdami večera vystoupil mimo jiné mladý Tomáš Klus s Jiřím Kučerovským a skupina Blueground.


Letos Řevnice opět uvítaly davy lidí putujících z vlakového nádraží, autobusových zastávek a množství aut, které si to trandily až vzhůru k Lesnímu divadlu. Přestože letní slunce pražilo a lidem se na čele vytvářeli krůpěje potu, nikoho to neodradilo. Místní obyvatelé měli z těchto davů škodolibou radost, a tak nejednou nasměrovali pěší turisty, kteří okolí neznali zdlouhavými oklikami na místo určení, přestože stačilo „vylézt na kopec“. Už od bran Lesního divadla zněla hudba, která nově příchozí rychle dostávala do dobré nálady. Folková a country muzika rozezvučela celý les a hlasy zpěváků se nesly do širých krajin. Každý okamžitě vycítil panující pohodu a přátelskou atmosféru.

PortaCelým večerem provázel moderátor Zdeněk Schwanger a úspěšně bavil diváky i účinkující. Mezi jeho perličkami nechyběly příhody z předešlých festivalů a společně s publikem zavzpomínal na legendárního Kapitána Kida, Jaroslava Velinského, který stál u zrodu Porty v Ústí nad Labem. Stejně tak jako Waldemar Matuška, ten by letos oslavil své 80. narozeniny. Když se moderátor Schwanger poté rozhlédl po areálu, prohlásil: „To je úžasné, jak se publikum každým rokem omlazuje.“ A opravdu. Mezi návštěvníky nebylo výjimkou, když jste zahlédli pár sotva cupitavých nohou předškoláků.

Večer zahájila skupina Ozvěna. Ta ačkoliv nebyla soutěžící kapelou, sklidila velké ovace. Do první linie soutěžní bitvy se v zápětí postavili Kabája, Crossband a Naopak. Především pánské osazenstvo zajisté potěšil příchod tří půvabných účinkujících ze skupiny Kabája. Děvčata měla trochu potíže s přetrženými strunami a rozladěnou kytarou, ale zvládly koncert na jedničku. Ze svého druhého vystoupení na Portě si nakonec odnášely příjemný pocit a velký potlesk davu.  Pánskou pětičlennou skupinu Crossband uvítalo zase dámské zastoupení. Ti odvedli excelentní výkon stejně jako skupina Naopak.

Skupina Přelet MS byla na Portě jako doma. Vítězky Ústecké Porty z roku 2008 rozpohybovaly i ty nejmenší. Hned úvodní píseň na zahřátí sami nazvali „třídnickou znělkou“ a všem tak ukázali svůj smysl pro humor. Mezi dalšími soutěžícími byly například Bonsai č. 3, Spam duo nebo J. Mucha, kteří bez potíží předvedli své hudební přednosti.

PortaLavice v Lesním divadle byly obsazené po celé své délce, a tak pořadatelé neváhali a k večeru rozprostřely velkou modrou plachtu před pódium. Během pár chvil se i tato provizorní místa k sezení zaplnila. Stánky s občerstvením návštěvníci hojně využívali. Klobásy, párky v rohlíku, ale dokonce i nejrůznější palačinky byly na každém rohu. Grilování, smažení a především točené dobré pivo nesmělo chybět. Každý si zároveň mohl obstarat suvenýr z Porty nebo country dárky pro své nejmilejší.

Hvězdou večera se bezpochyby stal Tomáš Klus. Zástupy jeho fanynek se právě těsně před jeho vystoupením nahrnuly k bránám Porty a zaplnily poslední volná místa. Pohledný zpěvák společně s Jiřím Kučerovským rozpoutali skutečné šílenství mezi řadami holčiček, slečen i žen. Tato jedinečná dvojka opět dokázala pobavit celé hlediště. V průběhu vystoupení si usměvavý zpěvák všiml padajícího totemu, který se pořadatelé pokoušeli odstranit. Okamžitě přerušil svůj playlist a do svého repertoáru přidal improvizovanou píseň o vzniklé situaci. Jako třešnička na dortu zahrála skupina Blueground, která byla zároveň kapelou poslední.

A co přinese sobotní program? Poutníci, Lenka Filipová, Ivan Mládek nebo například Taxmeni zaručeně rozezpívají celé publikum. Vstupenky na Portu jsou stále v prodeji i jako jednodenní vstupné. Takže milovníci folku a country přijďte se pobavit!





Text: Kristýna Kubišová
Foto: Kristýna Kubišová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání