Blíží se další ročník festivalu Tanec Praha!

Tanec PrahaJe to neuvěřitelné, ale Tanec Praha slaví už 24. ročník. Letos se na něm představí soubory a tvůrci z jedenácti zemí. Pohybového divadla si budete moci užít hlavně od 4. do 29. června, kdy se bude konat hlavní program. Co vás ale ještě čeká? My to víme!

 

„Festival nabídne řadu výjimečných tanečních zážitků – různorodých, vysoce kvalitních a většinou v české premiéře,“ říká na úvod Yvona Kreuzmannová, která je předsedkyní pořádajícího občanského sdružení. Festival slibuje pestrost nejen v tématice, kterou umělci nabízejí, ale také co se týká národností. Uvidíte soubory z Francie, Německa, Argentiny, Švédska, Velké Británie, Izraele, Dánska, Holandska, Španělska nebo Japonska a samozřejmě nebudou chybět i tuzemští umělci. Kam se na ně ale půjdete podívat? Do pražských divadel, jako je Ponec, Divadlo Archa, Nová scéna Národního divadla a Hudební divadlo Karlín. Pozadu ale nezůstávají ani jiná divadla v Brně, Českém Krumlově, Hradci Králové, Chocni, Jihlavě, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí.


Tanec PrahaBlízká Británie i daleká Argentina

Festival se slavnostně zahájí 4. června v divadle Ponec. Výlučně pro zahajovací galavečer spojilo své umělecké síly 18 tanečníků, 2 hudebníci (live) a jeden světelný designer. Festival TANCE tak zahájí ojedinělý experiment pod názvem „Platforma“, tanečně-hudebně-světelná improvizace, která vyvrcholí vyhlášením vítězů festivalu Česká taneční platforma 2012. Už 5. června pozve berlínský soubor DorkyPark GMBH choreografky argentinského původu Constanzy Macras diváky na Nové scéně Národního divadla na strhující cestu životem romských komunit doprovázenou živou hudbou. „Inspirující nejen pro mě, ale doufám i pro diváky, je kombinace vlastních a romských tanečníků,“ říká Constanza. Z Velké Británie dorazí 9. června do divadla Ponec známá choreografka, performerka a bývalá členka DV8 Physical Theatre Wendy Houstoun, jejíž dílo jasně a vtipně obohacuje a rozšiřuje hranice tance a divadla. Izraelsko-dánský soubor Yossi Berg and Oded Graf Dance Theatre uvede 11. a 12. června opět v divadle Ponec představení Animal Lost, které se zabývá kulturními a sociálními rozdíly a univerzální povahou represe, sexuality, představivosti a potřeb jedince. Dva večery 23. a 24. června v Divadle Archa patří souboru 420PEOPLE – vystoupení bude spojením choreografie Václava Kuneše Wind-up s choreografií  hosta z Japonska, kterým je Saburo Teshigawara.


Tanec PrahaNejvětší pecky jsou ze Švýcarska

Hlavními lákadly, které organizátoři slibují, bude slavný švýcarský soubor Alias, který se představí 26. a 27. června v Hudebním divadle Karlín. Tito hosté ukáží hypnotickou choreografii Sideways Rain. A co takhle vlámský soubor Ultima Vez s českou premiérou nejnovějšího představení Wima Vandekeybuse booty Looting? Ten se představí 28. a 29. června v Divadle Archa. Chybět nebudou ani workshopy, filmy, přednášky pro studenty či veřejné debaty. Od 28. května do 2. června bude hlavní části festivalu předcházet prolog TANEC DĚTEM – tvůrčí dílny, představení, diskuse, prezentace a pohybové hry, jejichž společným tématem je zapojení dětí, popřípadě i rodičů do víru tance a pohybu. Tento projekt zakončí hostování francouzského souboru étantdonné s dílem ZigZag, které dokáže zaujmout i děti předškolního věku a nabídne interaktivní dílnu. Vstupenky jsou již v prodeji na pokladně divadla Ponec a v místech konání. Více informací na www.tanecpraha.cz.

 

Text: Aneta Šimonková
Foto: Tanec Praha






SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání