Vyprodaný Pražský Majáles navnadil na léto

MajálesOsmý ročník Pražského Majálesu opět připadl na první květnový pátek a stejně jako loni byla Stromovka naplněna řadou studentů i ostatních lidí, kteří se přišli dobře bavit a především si poslechnout rozmanitou muziku na celé řadě stagí. A jelikož vyšlo počasí, dorazilo tolik návštěvníků, že museli pořadatelé už během odpoledne hlásit: Vyprodáno!


Hudební program Pražského Majálesu odstartovala krátce před druhou odpolední holešovská kapela Segment. Mladíci se s tím rozhodně nepárali, přesto přitáhli pozornost jen několika desítek lidí. To jim evidentně nevadilo a na jedné ze šesti stagí rozjeli divoký rock´n´rollový nářez. Podobně na tom byli i Vagyny dy Praga, kteří, ač se snažili, seč mohli, dostali pod pódium jen skupinky trousící se kolem. S přicházejícími návštěvníky ale rostl i zájem o hudební interprety a prostory festivalu se postupně zaplňovali.

MajálesKonečně pořádné publikum měla kapela Nebe, poměrný nováček na hudební scéně a objev Richarda Krajča z kapely Kryštof. Na jejich pop rockové melodie se lidé chytali a zastavovali, aby si poslechli aspoň kousek jejich vystoupení. Frontman a zpěvák se opravdu snažil odvděčit a podávat divákům zábavu, pro kterou si přišli. Tradičně obrovský počet lidí přitáhla stálá festivalová a velmi oblíbená česká kapela UDG. Ti rozparádili fanoušky do běla a ačkoliv už dlouhou řádku let kapela nepředvádí žádné převratné novinky, o jejich neustálé oblibě svědčí tleskající, tancující a zpívající davy příznivců, které si UDG přišli poslechnout.

Pak se naše redaktorka Terka vydala vstříc dobrodružstvím, která nabízel majálesový doprovodný program a sledování hudebního programu převzal Pavel.

Loni jsem byl v areálu od začátku a postupně vnímal, jak se jeho prostory plní. Letos jsem zvolil opačnou variantu a přišel s davy ostatních pracujících až na pozdně odpolední a večerní menu. Mou část programu odstartoval na Sherwood.cz stagi Tomáš Klus a z obrovského davu před pódiem bylo vidět, že fanoušků mu stále přibývá. Mladý písničkář zůstal věrný své „indické“ vizáži a se svým kytaristou Jiřím Kučerovským opět početné publikum svým téměř hodinovým setem nezklamali. Písněmi jako „VeSmíru“, „Pánubohu do oken“, „Nina“, „Sibyla“, “Marie“ či „Malčik“ potěšili skutečně každého. U posledně jmenované neopomněl Klus připomenout, že byla věnována Karlu Krylovi i proto, jak pečoval o český jazyk. „Náš jazyk je to poslední, co nelze rozprodat,“ dodal Klus.

MajálesTo už se ale na vedlejší scéně chystala na své vystoupení Vypsaná fixa. I Márdi se svými kolegy zařadili mezi staré osvědčené hity jako „Dezolát“, „Lunapark“ či „1982“ novější skladby z posledního alba DETAILY, zastoupené třeba „Bubetkou“. Lidé i přes teplé slunečné počasí poskakovali, zpívali a pařili spolu s kapelou. Po koncertě Fixy byl vyhlášen letošní Král Majálesu. Tím se stal z pěti kandidátů zástupce Univerzity Karlovy Václav Havlík. Ten převzal plno hodnotných cen a z rukou primátora Bohuslava Svobody také pomyslný klíč od bran Prahy.

A pak už začalo jít do tuhého. Stihnout program na čtyřech různých stagích se skutečně nedalo, navíc se mnohé koncerty překrývaly, a tak jsem jednoduše vybíral. Chvíli jsem si poskotačil u písní kapely Sto Zvířat, jako třeba „Nejkratší cesta“ či „Alice se dala na pití“, a pak si užíval dynamickou šou od Monkey Business. Zpěv Matěje Rupperta byl opět vynikající a také Tonya Graves v kostýmu sestřičky bavila tisíce lidí před pódiem. Tou dobou už bylo dávno vyprodáno a v areálu to skutečně začalo pořádně vřít. Pořadatelé na nejhorší rozbahněná místa dali koberce, aby byl dopad terénu na obuv návštěvníků co nejmenší. A navíc už zašlo slunce a nahradil ho měsíc téměř v úplňku. Lepší večer si milovníci tuzemské hudby nemohli přát.

A to zlaté hřeby teprve měly přijít. Na Tata Bojs proudily davy fanoušků, ačkoliv hráli jen na iDnes.cz stagi, před níž nebylo tolik prostoru jako u dvou hlavních. Ale vidět tyhle hanspaulský kluky naživo je prostě zážitek. A písničky jako „Elišce“, „Atention Aux Hommes“, „Opakování“ nebo „Pěšáci“ zpíval snad každý. Až z toho Milan Cais lámal paličky. Ovšem to už vedle zněl mohutný hlas Vojty Dyka a neúnavné a velmi početné publikum si ještě chtělo vychutnat i kapelu Nightwork. A také s ní si zazpívat „Včelku Máju“, „Globální oteplování“ a „Tepláky“. Zkrátka a dobře vydržela ve Stromovce dobrá atmosféra až téměř do půlnoci a byla příslibem toho, že se lidé budou na letních festivalech i letos hlavně bavit. Tohle byl zatím jen takový předkrm, ovšem vydatný.


Níže najdete první fotoreport z letošního Pražského Majálesu. V neděli se můžete těšit na další várku fotek.






Text: Tereza Netoličková a Pavel Urban
Foto: Jan Vítek





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:



 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání