Brno se naladí na jazzovou vlnu

JazzFestJiž od 10. dubna se na jedné z největších přehlídek jazzu u nás představí světoví i tuzemští umělci tohoto žánru. Brněnský JazzFest bude trvat až do 26. dubna a nabitý program nabízí řadu atraktivních jmen.


Pořadatelé mezinárodního festivalu mají před sebou už jedenáctý ročník. Letos připravují skutečnou přehlídku osobností, které v tomto žánru něco znamenají. Mainstreamový jazz reprezentuje například Libor Šmoldas, Najponk Trio nebo Jiří Stivín, fúzi s rockem a funkem zase ovládá Donny McCaslin, Walter Fischbacher nebo Radio String Quartet Vienna. Vystoupí i jazzový kytarista světové úrovně David Dorůžka, který se představí jako host mezinárodní sestavy Inner Spaces vedené trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou.

JazzFest„Dočkáme se i aktuální kapely zpěvačky Marty Töpferové, jež dlouhodobě spolupracuje s dalším výrazným zástupcem mladší generace Tomášem Liškou. Nabídku domácí improvizované tvorby doplní klavíristé NajPonk, Matej Benko a navrátilec z USA Jiří Levíček. Publikum se může těšit i na výjimečné domácí instrumentalisty z kapel Muff, Milan Svoboda Quartet i bigbandu sestaveného ze studentů nedávno vytvořeného jazzového oddělení na JAMU,“ vysvětluje dramaturg a umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Klasiku, folklór a jazz mísí Armén Tigran Hamasyan, latinskoamerické vlivy nechává do své tvorby protknout Marta Töpferová, pop music představí Avishai Cohen, Vijay Iyer nebo domácí Muff. Chcete další? Okuste etnické vlivy a jazzrock, které předvedou maďarští Djabe. A slyšeli jste mix jazzu a country či folku? To vám přiblíží kapely Briana Bladea, invenční a strhující moderní jazz zahrají Jonathan Kreisberg, Alex Sipiagin nebo Pat Metheny.

JazzFestJazzFest ve dne v noci
Tento tradiční festival je formou dvojkoncertů ve vybrané dny, doplněných o populární noční jam sessions. Ozvěny jedenáctého ročníku se pak s dvouměsíčním odstupem objeví v souvislosti s hudebním fenoménem Pat Metheny Unity Band. Událost se odehraje 28. června v Bobycentru a půjde o první vystoupení Methenyho nejnovější all star kapely na území ČR. Více informací najdete na www.jazzfestbrno.cz. Vstupenky můžete zakoupit v předprodejní síti Ticketstream (www.ticketstream.cz) nebo v předprodeji Filharmonie Brno.

 

 



Text: Aneta Šimonková
Foto: Oficiální stránky akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání