Zimní Let it Roll rozzářili Black Sun Empire

Let It rollPo povedené letní outdoorové variantě největší drum’n’bassové akce Let it Roll se leckterý fanoušek na zimní pokračování nemálo těšil, i když některé zlé hlasy ještě o rok dříve hovořily o upadající úrovni, zejména hlavní Stage. Tehdy situaci zachraňovala už tradičně bezkonkurenční Take Control Stage. Letošní ročník byl jiný. Tedy svým způsobem.


Buď je tady bouřka, nebo tu někde hrajou dramec," pookřál za volantem kamarád po půlhodinovém bloudění Prahou a hledání holešovického výstaviště. Od kýženého cíle nás však dělila téměř neproniknutelná hradba betonu, semaforů a jednosměrek.

Díky komplikacím při přesunu na místo činu jsem do pavilonu B holešovického výstaviště EXPO dorazila právě ve chvíli, kdy na hlavní HOSPITAL stagi roztáčeli gramofony Fred V & Grafix. Tuto dvojici mám zafixovanou jako tvůrce lehce diskofilních kousků, hojně využívajících prvků z jiných hudebních stylů. I tentokrát dostáli očekávání. Víc než co jiného, mi při poslechu jejich hudbyi tanulo na mysl v politice stále častěji skloňované slovo: populismus.

Let It rollMísto slibovaného krále mixážních pultů a zakladatele nahrávacího studia Hospital Records Tonyho Colemana alias London Electricity kvůli nemoci zaskočil na holešovickém pódiu "náhradník" Shy FX, který je pokládán za otce stylu D’n’B. Hned první tóny "jamajkově" laděného drum & bass nutily člověka téměř zajásat. Bohužel po velkolepém úvodu oblažil legendární DJ publikum hodinu trvající vatou.

Umístění jednotlivých stagí organizátoři vyřešili velmi důmyslně. Na nadšené davy obvykle spíš chudší Dubstep Alliance Stage byla umístěna přímo uprostřed mezi zbývajíími dvěma halami, tedy kdo chtěl na Take Control, musel projít přes Dubstep. Kupodivu tento jednoduchý trik zafungoval a svíjející se těla zaplavila i tento pavilon.

Nutno ještě dodat, že lví podíl na tom má i letošní line-up účinkujících. Zatímco na hlavním jevišti a Take Control stagi hrálo místy „cosijakodubstep“, na Dubstep Alliance se hrál skutečný, drsný, mručivě vleklý dubstep. O jedny z nejlepších zážitků na tomto poli se po půlnoci postarali headlineři Kryptic Minds a 16Bit.

Na Take Control Stagi se vystřídalo hned několik známých matadorů d’n’b. D-Bridge, který by se ovšem stejně dobře hodil i na Dubstep Stage. Po delším setrvání bylo zřejmé, že nejde jen o nešťastný výběr utahaných skladeb, ale D-Bridgovu běžnou produkci. Proudy lidí tou dobou houfně opouštěly všechny tři Stage a jaly se vylepšit si večer budějovickým Budvarem, který měl na svědomí stále narůstající počet spáčů polehávajících nyní už i na přebytečných mokrých lavičkách, které organizátoři poněkud  nedomyšleně umístili ven bez nejmenšího zastřešení.

Let It rollŽivot do vadnoucích těl znovu vdechl oblíbený kudrnáč High Contrast. I když se některé zvuky linoucí se z jeho aparatury místy pohybovaly na hranici bolesti, konečně spustil to, kvůli čemu jsme přijeli. Coby příznivec spíše dunivějších poloh D’n’B jsem spokojena pouze ve chvíli, kdy má žebra vibrují jako xylofon. A to se zhruba po jedné hodině ranní už naštěstí dělo velmi často. Andy C feat. MC GQ navrátili důvěru v HOSPITAL Stage a opravdovým bombónkem byla trojice DJ’s Black Sun Empire, jejichž sound na způsob motorové pily dokázal prostor pavilonu D téměř bezezbytku zaplnit tančícím, byť již mírně znaveným, davem.

Let it Roll Zima 2012, tentokrát na vesmírné téma, se sice začínal velmi zvolna, o to lépe ale skončil. A to vše v tradičně pohodové atmosféře přátelského publika, které sice místy bylo značně pasivní, zato se na místě nikdo nehádal ani nepral.

Trochu nepochopitelně vymysleli pořadatelé rozmístění a počet barů, které byly v neustálém obležení. Připočteme-li k tomu fakt, že podle dobrého zvyku posledních let je zakázáno vnášet do areálu vlastní nápoje, nově nemožnost opouštět výstaviště a navíc neexistenci cisterny s vodou, se nabízí otázka, zda pořadatelé zároveň neprováděli jakýsi utajený pokus, v němž klíčovou roli hraje dehydrovaný dav.

 




Text: Jitka Hemelíková
Foto: Aleš Hrubý





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání