Divadlo na Vinohradech uvede Shakespearovskou klasiku

kulturní servis puls - váš průvodce světem kulturyRomantický avšak tragický příběh milenců z Verony ožije od 12. prosince na jevišti Vinohradského divadla. Líbeznou Julii, Capuletovu dceru, ztvární herečka Sabina Rojková, po jejím boku se v roli Romea, Montekova syna, objeví Marek Lambora. Režisér Juraj Deák se rozhodl ponechat hru v její původní podobě bez dekorativních modernizací, aby mohl silný příběh vyniknout v celé své kráse.


Dva mladí veronští milenci jsou díky Williamu Shakespearovi snad nejslavnějším mileneckým párem evropské kultury - znají je i ti, kdo tragédii slavného Alžbětince nikdy neviděli, ani nečetli. Hra je také snad největší oslavou lásky, lidského citu, který je se vší svou bezbrannou zranitelností schopen postavit se předsudkům, rodové zášti, intrikám, posměchu a nenávisti.

Velké činoherní divadlo by se mělo k této hře pravidelně vracet a zprostředkovat vždy novým generacím diváků onen prožitek citu – a starším generacím jej připomenout. Příběh plný nebezpečných a smrtících pouličních bitek i citových vyznání (se slavnou balkonovou scénou, s nezapomenutelným Mercuziovým monologem o královně snů Mab, s mileneckou hádkou po noci lásky zda ranní pěvec, který je budí, je slavík či skřivan i s předstíranou sebevraždou, která se vymkne v tragický závěr hry) se dočkal řady zpracování také ve filmu, opeře, baletu, muzikálu. Neuškodí proto vrátit se k jeho původní podobě, jak ji napsal dodnes nejhranější evropský autor před čtyřmi sty dvaceti lety a v současném překladu Jiřího Joska nechat zaznít bez dekorativních modernizací silný příběh v jeho základní jevištní účinnosti.

Romeo a Julie je pro inscenátory i diváky vzácnou příležitostí vrátit se do světa poezie, představivosti a hlubokého citu, hodnot, které dnes tak často postrádáme, a jež se ve vrcholné dramatické básni utkají s fyzickým násilím, pragmatismem, intrikami a propastnou nenávistí. Takový dramatický konflikt obou krajních poloh lidského bytí na tomto světě nás může obdařit novým pochopením vyššího smyslu lásky v našem každodenním životě.

Role dalších postav ztvární Tomáš Töpfer, Matyáš Řezníček, Daniel Bambas, Otakar Brousek mladší a Václav Jílek. Diváci se mohou těšit i na Evu Režnarovou, Svatopluka Skopala, Marka Holého či například Terezu Bebarovou.


kulturní servis puls - váš průvodce světem kultury

 

Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Divadlo na Vinohradech (Viktor Kronbauer)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání