Národní divadlo poprvé hostí Zlatou Prahu

kulturní servis pulsMezinárodní televizní festival Zlatá Praha pořádaný Českou televizí má dlouholetou tradici. Letošní 52. ročník čeká jedna zásadní premiérová změna. Poprvé jej od 30. září do 3. října hostí Nová scéna ND a její nejbližší okolí, čímž festival, zaměřený na hudbu a tanec, dostává další významný rozměr. Nejen televizní diváci, ale nyní i návštěvníci divadla se mohou těšit na řadu hvězdných jmen, živých vystoupení i originálních televizních snímků o hudbě a tanci z celého světa, které jinde, než právě zde, na jednom místě neuvidí.


Sérii slavnostních večerů zahájí 30. září galapředstavení k jubilejnímu 70. výročí založení Taneční konzervatoře hl. m. Prahy, jedné z nejprestižnějších českých uměleckých škol. Na programu (2. října) je i setkání s patronem Zlaté Prahy Jiřím Kyliánem a projekce filmů, ve kterých tento světoznámý choreograf účinkuje nebo je dokonce sám režíroval. Na stejný den je připraven i komorní recitál legendy světové opery Soni Červené, který současně Česká televize natáčí. V rámci Zlaté Prahy se také představí slavní absolventi Akademie múzických umění, která letos slaví sedmdesát let od svého vzniku. Mezi partnerské večery festivalu patří Zahajovací koncert 120. sezóny České filharmonie v Rudolfinu a slavnostní premiéra Belliniho opery Norma ve Státní opeře.

Návštěvníkům festival zdarma nabídne – v instalovaných videoboxech či na vlastních zařízeních prostřednictvím lokální wi-fi sítě – několik desítek hudebních a tanečních snímků z celého světa, které se utkají o titul Grand Prix Golden Prague. 

Na Nákladovém nádraží Žižkov vás čeká série akcí, kterou jsme nazvali ČT art naživo. 1. října se představí Street Zone, party plná battlů, tanečníků, workshopů, beatboxu a DJs. 2. říjen bude patřit populárnímu tanečnímu stylu „contemporary dance“. Těšit se můžete na workshop Site Specific, který bude zkoumat propojení zkušených tanečníků a tanečních laiků - je tedy určen všem. Poté vás čeká představení „Young Fragments“ a následná diskuze, projekce filmu Zlaté Prahy a party s DJ Live. 3. října pak prostor ožije swingem. Přineseme vám vývoj tohoto tanečního stylu od 20. let až po současnost, tanečníky i živou kapelu. Čekají vás taneční ukázky, ale i vedená tančírna, v rámci které vás základním krokům naučí Zdeněk Pilecký – průkopník české swingové scény. 

kulturní servis puls

Festival vyvrcholí 3. října Zlatým dnem Zlaté Prahy. Ten přinese celodenní doprovodný program na piazzetě Národního divadla. Na hlavním jevišti se představí jazzové koncerty, ukázky repertoáru tanečních konzervatoří a taneční katedry AMU, choreografie z nově připravované premiéry Pražského komorního baletu, pantomimické vystoupení a workshop, ukázky dalších tanečních stylů (street dance, pole dance, salsa, argentinské tango) a „Baletní dílna“ Baletu Národního divadla. Ve workshopovém prostoru budou mít návštěvníci možnost vyzkoušet si otevřené lekce street dance, salsy, argentinského tanga či contemporary latino. Celodenní program bude ukončen otevřenou tančírnou a společnýmFLASHMOBEM a finální tečkou za tímto dnem bude velmi netradiční akrobatické vystoupení, tzv. cyr wheel a Wall dance. 

52. ročník Zlaté Prahy následně uzavře velké finále - slavnostní vyhlášení výsledků a program složený z toho nejlepšího ze současné české taneční a hudební scény, který v přímém přenosu vysílá ČT art. Těšíme se na vás od středy 30. září do soboty 3. října v prostorách Nové scény Národního divadla. Vstup na všechny akce je zdarma! Více informací najdete na webové stránce festivalu www.festivalzlatapraha.cz nebo na sociální síti www.facebook.com/festivalzlatapraha

 


Text: Johana Mücková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání