Objevte v Divadle na Vinohradech vzrušující příběh Kašpara Hausera

divadlo na vinohradech - kašpar hauserZanedbaný mladík, který se zčistajasna objeví na náměstí v Norimberku, vykazuje všechny známky držení v izolaci. Špatně se pohybuje, dokolečka opakuje dvě věty, ale umí se čitelně podepsat. Archetypální příběh o muži, který má jméno, ale nemá minulost. O člověku, se kterým si společnost neví rady a zároveň se do něj každým svým krokem otiskuje (a tedy si vlastně neví rady sama se sebou). Co vychovatel, to jiný Hauser: nahlížený jako šílenec, podvodník, oběť…

 


Divadlo na Vinohradech uvede 11. září novou inscenaci nazvanou Kašpar H. (Dítě Evropy). V hlavních rolích se představí Lukáš Příkazký, Luboš Veselý, Markéta Frösslová, Svatopluk Skopal, Jan Šťastný nebo například Andrea Elsnerová. Historická detektivka vznikla na základě jednoho z nejzáhadnějších a nejvzrušivějších příběhů první poloviny 19. století.

Autentický kriminální případ začal vyšetřovat jeden z otců moderní kriminalistiky Feuerbach, když se však blížil k řešení, byl zabit stejně záhadně jako po něm i sám Kašpar Hauser. Tyto historické zločiny vyřešili němečtí badatelé teprve nedávno, mezi tím však stačil příběh inspirovat řadu uměleckých děl, u nás například oblíbený Wassermannův román Kašpar Hauser čili Chabé srdce.

divadlo na vinohradech - kašpar hauser

Vždyť všechny otázky po tom, kdo je Kašpar Hauser, ve skutečnosti míří k základní otázce světového dramatu: „Kdo je to člověk?“

Divadlo na Vinohradech nasazuje hru Kašpar H. (Dítě Evropy) u příležitosti autorova životního jubilea. Dramaturg, dramatik a vysokoškolský pedagog Jan Vedral (1955) ve Vinohradském divadle vždy působil jako „dramaturg píšící“ (nezapomenutelné jsou inscenace Urmefista a Mistra a Markétky z druhé poloviny 80. let). Režisérka Natália Deáková je pak podepsána pod zatím poslední inscenací hry Jana Vedrala na prknech Divadla na Vinohradech, dramatizací Kafkova Zámku (2010).


Text: Kris
Foto: Divadlo na Vinohradech (Viktor Kronbauer)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání