Divadlo na Vinohradech připravuje návrat léty osvědčeného Loupežníka

divadlo na vinohradechUž popáté se na vinohradské jeviště vrací slavná lyrická komedie Karla Čapka Loupežník. Křehká hra o mládí, lásce, svobodě a jejich střetu s realitou je po právu nejhranější hrou tohoto autora na českých jevištích. Každá generace divadelníků a diváků se k ní znovu a znovu nadšeně vrací. Premiéra bude již v pátek 6. února 2015.


Novou inscenaci nastudoval principál Tomáš Töpfer s talentovanou mladičkou Sabinou Rojkovou a zkušeným, velmi charismatickým Markem Holým. V dalších rolích zazáří přední členka souboru Hana Maciuchová v roli svérázné Fanky, dále se můžete těšit na skvělé výkony Jaroslava Satoranského, Otakara Brouska ml., Evy Režnarové, Jaroslava Kepky a dalších.

O hře
Na letním bytě rozčeří spořádaný poklid života středostavovské rodiny Loupežník, mladík, který pro všechny postavy ztělesňuje nenaplněné sny a tajené touhy mládí, a v srdci dospívající profesorské dcerky Mimi zažehne první lásku a vášeň. Za pohádkové letní noci se každodenní poctivé životy proměňují ve výbuch emocí a všechna skrývaná očekávání i zklamání se nečekaně vyjeví.

Profesor dobývá zpět nejen svůj letní dům, kde se opevnili Loupežník s Mimi, ale i srdce své ženy a smysl své pracovité a konformní existence.

Čapkův Loupežník je „vinohradská hra“. Na repertoár divadla se vrací opakovaně, a to nejen proto, že Čapek zde patří k domácím autorům. Každá generace Loupežníků a Mimi poté, co se proměnili v Profesora a Profesorovou, může díky této hře s porozuměním i s bolestnou nostalgií vzpomenout na svá první milostná vzplanutí. Loupežník je z Čapkových her v postižení tajemství lidských srdcí nejhlubší, v jejich pochopení nejlaskavější a nejhumornější a ve své obraznosti nejdivadelnější.

Vinohradští Loupežníci
Mladická hra K. Čapka Loupežník je svázána s Divadlem na Vinohradech, i když byla poprvé uvedena v pražském Národním divadle v březnu 1920.

Na Vinohradech byla inscenace Loupežník poprvé uvedena v roce 1928 v režii Bohuše Stejskala. Mimi hrála Olga Scheinpflugová, jejím Loupežníkem byl Zdeněk Štěpánek. Stejný režisér inscenoval Loupežníka na Vinohradech v červenci 1945 s Janou Dítětovou a Svatoplukem Benešem. Na další uvedení musela Čapkova křehká hra počkat až do roku 1972, kdy ji nastudoval režisér František Štěpánek s Jaromírem Hanzlíkem jako Loupežníkem a Danielou Kolářovou nebo Hanou Maciuchovou v roli Mimi.  V roce 1988 v inscenaci režiséra Jana Nováka alternovaly roli Mimi Soňa Novotná a Mirka Pleštilová, roli Loupežníka alternovali Martin Stropnický a Miroslav Vladyka. Nová inscenace Tomáše Töpfera je pátým nastudováním této půvabné Čapkovy hry na vinohradském jevišti.

Karel Čapek sám o této hře napsal: „Myšlenka a první verse této hry vznikla v Paříži roku 1911, zrodila se z touhy po domově…: vyrostla vzpomínkou na mladost a svobodu, na rodný kraj a kamarády, prostě na domov. Ale nebyla jen vzpomínkou, nýbrž i loučením. Kamarádi z doby tehdejší, dosvědčte autorovi, není-li tento Loupežník aspoň trochu podobiznou vás samotných, vás, kteří jste tančili v Zátiší, sahali po každém děvčeti, utrhli každou růži a současně zvedli odboj proti stávajícímu vkusu v umění.“

Navzdory tomu, že jde o první samostatné dramatické dílo K. Čapka a že tento autor později napsal ideově zdánlivě závažnější dramatické texty (Bílá nemoc, Matka…), je Loupežník v Čechách nejuváděnější hrou Karla Čapka. Divadlo na Vinohradech zařadilo Loupežníka znovu do svého repertoáru i jako projev pocty tomuto umělci - letos, konkrétně 9. ledna, uplynulo 125 let od jeho narození.

divadlo na vinohradech


Text: Otiz
Foto: Divadlo na Vinohradech





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání