Muzikálová klasika se vrací – Dracula se vrací na divadelní jeviště

draculaDivácky nejúspěšnější český muzikál mohou již v únoru příštího roku vidět jeho příznivci, ale i ti, kteří doposud neměli příležitost. Dílo Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese je stále nadčasové. Můžete se o tom přesvědčit sami, připravuje se celkem osmadvacet představení, které se odehrají v Hudebním divadle Karlín, ale i na dalších místech.


K 20. výročí od světové premiéry si hudební divadlo Karlín nadělí „rok Drákuly“. Nejnavštěvovanější, největší a nejslavnější muzikál vidělo v letech 1995 – 1998 více než jeden milion diváků. Málokdo ví, že byl Dracula uveden také v divadlech ve Slovensku, Polsku, Německu, Rusku, Belgii, Lichtenštejnsku a dokonce i v jihokorejském Soulu.

Představení samotné se drží dnes již tradičního libreta a hudby. Dokonce i obsazení jednotlivých rolí je téměř totožné s tím, které diváci znají z Kongresového centra. Tvůrčí tým však chce jít s dobou, a tak se na drobných změnách přece jen pracuje.

 

dracula


Přerod do 21. století poznamenal hlavně výpravu, která bude obohacena o nové moderní prvky, například doprovodné projekce. Upravila se dekorace a vůbec poprvé uslyšíme živý orchestr.

„My jsme chtěli to představení vůbec zkrátit a dát mu ještě větší dynamiku, protože bylo hodně dlouho přes dvě hodiny, ta původní verze. Udělali jsme určité úpravy, zkratky. A ta největší padla na Stevena. Délka toho představení bude určitě do dvou hodin, včetně přestávky,“ poznamenal režisér Filip Renč. Pořadatelé nevyvracejí, že existuje šance navrátit se i k muzikálu Monte Christo.

Obsazení muzikálu Dracula

Dracula: Daniel Hůlka, Josef Vojtek
Loraine: Leona Machálková, Magda Malá
Adriana: Kamila Nývltová, Daniela Šinkorová
Šašek, sluha, profesor: Jiří Korn
Nick: Richard Genzer, Martin Pošta
Kněz: Tomáš Trapl
Nymfa ohnivá: Hana Křížková
Nymfa hodinová: Renata Drössler
Nymfa větrná: Sylva Podkonická Schneiderová

Režie: Filip Renč
Scéna: Akademický architekt Daniel Dvořák
Kostýmy: Roman Šolc
Choreografie: Pavel Strouhal
Hudební nastudování: Kryštof Marek
Sound design: Petr Košař
Light design: Pavel Dautovský



Text: Alena Horáčková
Foto: Hudební divadlo Karlín





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání