MIME PRAGUE – experiment, který se povedl

mime pragueV pražském divadle Komedie proběhl 12. května křest uměleckého souboru MIME PRAGUE. Spolek snažící se o realizaci nové vlny pantomimy, inspirovaný současným děním. Dvanáct členů se představilo formou krátkých příběhů, které byly ukázkou jejich současného repertoáru.


Představitelé souboru se chtěli vymezit proti obecnému povědomí o pantomimě. Spousta lidí se totiž doposud neosvobodila od předsudků a domnívá se, že se musí jednat o nahmatávání imaginární zdi a červené nosy. Seskupení mladých lidí přesvědčilo každého v sále, že provedení může být moderní, zábavné až směle provokativní.

Aktéři jsou energičtí a zkušení, povětšinou absolventi českých uměleckých škol. Vedení se ujal jeden z nejvýraznějších mezinárodně uznávaných osobností současného mimického divadla v Evropě a zároveň nejstarší člen souboru, Radim Vizváry. Nad schopnostmi jedinců zůstával chvílemi rozum stát. Jeden účinkující například dokáže naráz ztvárnit hned několik postav, princeznu i prince, a tak se sám vysvobodit z hradu.

Představení doprovázela hudba rozmanitého charakteru, vždy adekvátně vybraná k dané performaci. Mimové se pochopitelně nevyjadřovali verbálně, a tak hudba a zvuky byly jediným sluchovým vjemem.

mime prague


Na křtu nechyběly ani tři sudičky. Jako první přála úspěch šarmantní Ladislava Petišková. Druhý, kdo dával rady a varoval se svým netradičním desaterem pantomimy, byl Boris Hybner. Dále vystoupila Anna Polívková, která se zdárně vyjádřila ve stylu účinkujících, tedy beze slov.

MIME PRAGUE ztělesňují útvar, který na naší scéně v tomto formátu vyplňuje dosavadní mezeru. Díky svým nabytým zkušenostem (i zahraničním) prolínají  klasické prvky pantomimy s tématy z 21. století. Tímto přiblížením k umění dnešní doby udělali i velký krok směrem k divákovi.  

Pokud byste měli i vy zájem přijít se na tento unikátní projekt podívat, máte tu možnost. Již 6. 6. se uskuteční premiéra představení FOLK YOU! v Baráčnické rychtě v Praze. Dále se prezentují pantomimou s názvem KLUCI Z PIXLY, HER HE MOTION! a PIRÁTI ANEB TAJEMSTVÍ MOŘSKÉ TRUHLY. Více najdete na stránkách www.mimeprague.cz

 


Text: Alena Horáčková
Foto: Oficiální foto souboru





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání