Hrdý Budžes: Fenomén, který stále baví

budzesDramatizace útloučké knížky Ireny Douskové měla premiéru v listopadu roku 2002 v Příbrami. Od té doby plní divadelní sály po celé republice. Příhodami Helenky Součkové, žákyně druhé třídy základní školy, se baví všechny generace. Slova z jejích úst už pronikla i do běžného života: „A hrdý buď, žes vytrval…“


Dousková se nás rozhodla seznámit s dobou JZD, spartakiád a jiskřiček z pohledu naivní holčičky. Helenka se vypořádává s osobními úděly, jako třeba s nadváhou, ale také s nepřizpůsobivostí svých rodičů politické situaci nastupující normalizace. Na nelehkou dobu se dívá bystrýma očima a vše barvitě popisuje a přirovnává.

Hlavní roli osmileté hrdinky ztvárňuje padesátiletá Barbora Hrzánová. Za svůj výkon obdržela hned v roce 2003 cenu Thálie. Za své pojetí role by ale zasluhovala minimálně metál. Za kreace, které předvádí, by se nemusela stydět dvacetiletá herečka. Ani jeden její mimický sval nenechává zahálet. Dokonale katalyzuje naivitu holčičky se zkušeností diváka o 70. letech. Svou dětskou přirozeností ve tváři a životní zkušeností vrytou ve vráskách smíchu kolem očí si omotá publikum kolem prstů. V jednom momentě dojme obecenstvo k slzám, které naráz promění v proud slz upřímného smíchu.

Během představení se při jednom z mnoha záchvatů štěstí Hrzánové shrnuje sukně a je na pódiu jen v černých kalhotkách. Šok pro diváka. Ještě větší však, když zjistí, že se v kotrmelcích dětské radosti pokračuje vesele dál. Hrdinka je přece bezstarostné a spontánní dítě, a tak udělá další svíčku, prostě pokračuje dál a srší entuziasmem „jen tak“.

Jedna z kritik uvádí, že představení je pořád téměř stejné, jako bylo před lety. Že se nikterak netransformovalo. Ale proč jsme tolik posedlí inovacemi, pokrokem a neustálými změnami? Proč měnit něco, co je dokonalé? Proč se ustavičně snažit modernizovat něco, co funguje bezchybně?

 


Text: Alena Horáčková
Foto: Kulturní servis Puls





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání