Golem se vrací na Štvanici

golemInteraktivní divadelní událost, která v září 2013 vzbudila obrovský zájem veřejnosti, se vrátí na deset dní zpět do opuštěného domu čp. 858 na Štvanici a dovolí divákům od 11. do 20. dubna vstoupit do mystického světa Meyrinkova Golema.


V září 2013 divadelní soubor Tygr v tísni na tři týdny proměnil vilu na pražském ostrově Štvanice v dějiště mystického detektivního románu pražského německého spisovatele Gustava Meyrinka Golem. V současné době se připravuje obnovení projektu na duben 2014, a to nejen z důvodu velkého zájmu publika, ale i kvůli natáčení filmového záznamu inscenace pro projekt Golem Cube, který se představí na Pražském Quadriennale 2015.

„Meyrinkův román se vyznačuje spletitostí dějových linií, skoky v čase, balancováním na hraně reality, snu, transu, je úzce vázán na prostředí pražského židovského ghetta a celý vesmír se vším nízkým i vysokým jako by se koncentroval v těch úzkých uličkách a stísněných pokojích. Román Golem se dle mého názoru nedá adaptovat konvenčním způsobem. To vše nás vedlo ke zvolení metody imerzního divadla a inscenování románu v celé jeho šíři ve vile na Štvanici,“ říká o neobvyklém inscenačním pojetí dramaturgyně projektu Marie Nováková.

Diváci se po domě mohou volně pohybovat a sami si skládat příběh, stát se jeho součástí, proniknout do alternativní reality a octnout se na pomezí skutečnosti a snu, tak jako postavy Meyrinkova románu. Na inscenaci se podílelo celkem třicet herců, tanečníků a hudebníků, deset výtvarníků a čtyři členové režijně-dramaturgického týmu. V inscenaci účinkují například Matěj Nechvátal, Jiří Böhm, Hynek Chmelař, Jaroslav Achab Haidler, Eva Josefíková, Anna Stropnická, Vladimír Polívka, Filip Kaňkovský a celá řada dalších.

 

golem


K otázce návratu projektu GOLEM Štvanice Marie Nováková dodává: „Scénografický tým už momentálně pracuje na vyšperkování prostorů a dopravních prostředků. Vracíme se zejména pro velký zájem publika a touhu celého týmu zažít druhé kolo tohoto experimentu a také proto, že jsme dostali od města možnost se do vily ještě jednou vrátit, odehrát zde několik repríz a natočit filmový záznam pro projekt Golem Cube.“  

Projekt Golem Cube byl vybrán jako výstavní objekt reprezentující Českou republiku v rámci výstavy Prostor na Pražském Quadriennale 2015. Režisér inscenace Ivo Kristián Kubák, který byl letos nominován na cenu Alfreda Radoka, přibližuje Golem Cube takto: „Protože není z produkčních ani finančních důvodů možné celou jedinečnou atmosféru inscenace GOLEM Štvanice v rámci PQ 2015 ukázat naživo, rozhodli jsme se nabídnout k prezentaci výstavní intermediální objekt, který by měl míru diváckého zakoušení v případě imerzního divadla přenést do audiovizuálního záznamu a jeho způsobu prezentace. Zní to složitě, ale jednoduše řečeno: chceme diváka pohltit krátkým filmem v galerii stejně, jako jej pohlcovalo divadlo ve štvanické vile.“


Text: Kristýna Šrolová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání