I piráti jsou jenom lidi

divadloCo může skrývat mořská truhla, která se dostane do rukou hladovým pirátům? Poklad? Jistě, ale záleží na úhlu pohledu. Komické představení „Piráti aneb Tajemství mořské truhly“ patřilo letos na  mezinárodním festivalu Mime Fest v Poličce k těm nejzajímavějším. Na svědomí ho mají studenti druhého ročníku katedry pantomimy HAMU v Praze a rozhodně stojí za zhlédnutí.


Uznávaný mim Radim Vizváry je spoluzakladatelem festivalu, který si už na svém druhém ročníku získává slušné renomé. Páteční večer si Radim v Poličce jako místní rodák užíval naplno. Nejdříve přeplněný Divadelní klub sledoval dílo Kluci z pixly, ve němž Vizváry hrál, následné představení o pirátech režíroval.

Šest studentů druhého ročníku katedry pantomimy HAMU vytvořilo komedii o mezilidských vztazích zasazenou na pirátskou loď. Posádka pod vedením kapitána napoleonského typu, navíc ženy, nezažívá zrovna šťastné časy. Nadšení a bojový duch jim jako správným pirátům rozhodně nechybí, ale kořisti se jaksi nedostává. Hlad, frustrace a strádání tuhle skupinku dost trýzní, až jednoho dne se všechno změní.

Tajemná truhla vylovená po bouřce z moře totiž ukrývá poklad, který může být pro mnohé více než materiální dostatek. Malou lidskou bytost. Na oko drsná posádka pomýšlí na rychlou smrt a kanibalismus, ale když je kapitánka vyzve k činu, hne se v nich soucit a rozhodnou se, že nadaného pirátíka vychovají. Vzbouří se tedy vůči nadřízené a dokonce u nemluvněte drží noční hlídku. Místo o peníze se tedy nyní bojuje o dítě.

Celé, zhruba hodinové, představení provází spousta komických situací, s nimiž se musí piráti ve svém nelehkém životě vypořádat. Obrovské plus tohoto díla je vhodné používání zvuků všech protagonistů. Ať už emoční při boji, doplňkové, jako například pláč dítěte, nebo reakční. Nepřekonatelná je při tom kapitánka, když dává ostatním najevo svou nespokojenost s jejich prací či chováním. Celkový dojem dotváří trefné kostýmy Lucie Markové.

 

divadlo


Se scénou či rekvizitami se to v pantomimě nikdy moc nepřehání a v Pirátech stačí hercům jen téměř prázdné pódium. Že se plaví na lodi, napovídá pouze starý dřevěný sud. Svou velkou roli pak pochopitelně hraje také ona truhla. Jinak se prostředí divákům nastiňuje pomocí reprodukovaných zvuků. Ty jsou spolu se scénickou hudbou také velmi důležitou kategorií v tomto divadelním vyjádření. Zbytek už je na divákově představivosti.

Piráti jsou další hrou z dílny katedry pantomimy pražské HAMU, která v posledních letech prostřednictvím svých studentů chrlí velmi zajímavá díla. Mladí talentovaní mimové v Čechách přibývají a dokazují to i po celý týden na Mime Festu v Poličce.


Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání