Zdeněk Barták: Na začátku každého muzikálu je hledání

zdeněk bartákBěhem své kariéry spolupracoval s hvězdami hudebního nebe, jako je Hana Zagorová, Marie Rottrová, Petra Černocká, Helena Vondráčková nebo Michal David. Je také autorem hudby seriálu Zdivočelá země nebo muzikálů Baron Prášil a Casanova. A právě Casanova měl v květnu premiéru v pražském Divadle Broadway. Umělec nám prozradil spoustu zajímavých informací o jeho vzniku a jeho podílu na něm.


Zdeněk Barták prozradil, jak se vůbec k realizaci Casanovi dostal: „Na začátku každého muzikálu je nejdříve hledání. Hledání dobrého námětu, který má šanci přilákat a oslovit široké publikum a také nás autory. Nápad udělat muzikál Casanova ve mně doutnal velmi dlouho, akorát že jsme nevěděli, jak toto lákavé téma uchopit. Asi dvakrát nebo třikrát jsem to zavrhnul, až přišla situace, která vlastně rozhodla. Narozeniny. Ano, kulaté narozeniny jednoho z mých nejbližších přátel principála Divadla Pikl - Hluboká nad Vltavou, Zdeňka Pikla, kterému jsem slíbil, že mu ho jako opravdu neobvyklý „dárek“ k jeho životnímu jubileu napíši.“

Řada myšlenek a plánů vzniká spontánně a úplnou náhodou. A jak se rozvíjel nápad na realizaci zmíněného muzikálu? „Protože sliby se mají plnit, začali jsme s Petrem Markovem usilovně pracovat. Petr napsal první verzi scénáře, který mě zaujal hlavně tím, jak příběh o tomto světoběžníkovi pojal. Každý totiž zatím viděl jeho osobu jenom jako prostopášníka, milovníka a trochu lehkomyslného člověka. My ho ale zde představujeme takového, jaký také byl - moudrý, nesmírně vzdělaný a laskavý muž,“ prozradil hudební skladatel.

 

zdeněk barták


Muzikál Casanova je hudebně hodně pestrý a rozmanitý i po žánrové stránce. Barták prozradil, že na realizaci pracoval se svým stálými kolegy: „Uslyšíte, jak velké klenuté melodie, výpravné tanečně-muzikálové scény, tak i klasickou či filmovou hudbu. A protože já velmi nerad měním svůj tým spolupracovníků, budete se moci, stejně jako u mých ostatních muzikálů, opět zaposlouchat do krásných aranží a nahrávek, které napsal a natočil můj syn Daniel Barták a vytvořil z tohoto muzikálu opravdový hudební zážitek.“

Světová premiéra muzikálu Casanova se uskutečnila v rámci Divadelního léta Hluboká nad Vltavou 2012. Dílo zaujalo režiséra Filipa Renče a pod jeho taktovkou se přesunulo na jeviště pražského Divadla Broadway, kde se bude hrát minimálně do konce června 2013.

Oproti původnímu znění, bylo představení obohaceno o další skladby: „K pražské premiéře nás požádal producent Olda Lichtenberg o napsání dvou zcela nových písní. My jsme mu toto přání splnili a věřím, že se budou líbit i divákům. Velmi si vážím, že nabídku na režii muzikálu Casanova  přijal můj dlouholetý přítel a opravdový mistr svého oboru Filip Renč, který zcela jistě využije i všech svých velkých osobních zkušeností při ztvárnění tohoto díla a dovede opravdové pěvecké  a muzikálové hvězdy, které přijali hlavní role  v Casanovi - Pepu Vojtka a Mariána Vojtka k absolutní dokonalosti,“ zavřel autor hudby své vyprávění.


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání