To tu ještě nebylo – připravuje se metalová opera

7 proti thébámO tom, že kulturní svět nemá hranice, se přesvědčíme už brzy. Ve čtvrtek 18. dubna 2013 nabídne divadlo RockOpera Praha premiéru první české metalové opery nazvané 7 proti Thébám. Ta bude posledním dílkem antické trilogie, jejíž součástí jsou již dříve uváděné rockové opery Antigona a Oidipus Tyranus. V novém představení se blýsknou osvědčená pěvecká esa, jako je Jan Toužimský nebo Kamil Střihavka.


Holešovická hudebně-divadelní scéna, určená především příznivcům tvrdší muziky, okusí už v polovině dubna zcela nový žánr. Některé skladby z připravované metalové opery 7 proti Thébám byly již některým posluchačům představeny, a sice v rámci koncertní premiéry uskutečněné v prosinci 2012. Přípravy divadelního představení převzal do svých rukou režisér Roman Štolpa.

Řádné zkoušky začaly koncem ledna 2013, účinkující pravidelně zkoušeli 12 hodin týdně. Ze zákulisí můžeme prozradit jednu unikátnost – řada jednotlivých scén vznikala až přímo na jevišti bez striktně předepsaného scénáře. Cílem tvůrčího týmu bylo, aby předešel přílišné umělecké strojenosti inscenace, k níž často za psacím stolem při vymýšlení scénářů dochází.

 

7 proti thébám


Autorské hudební divadlo skladatele Milana Steigerwalda a textařky Pavly Forest RockOpera Praha uvede premiéru 7 proti Thébám 18. dubna 2013. Představení bude zpestřeno přítomností živé kapely, prvky akrobacie a nového cirkusu. Postavy ztvární zpěváci, kteří mají již dlouholeté zkušenosti na poli tvrdší muziky. Z hlavních interpretů jmenujme například Jana Toužimského, člena skupiny Arakain, Kamila Střihavku vystupujícího s BSP, Viktora Dyka, který působil v uskupení Gaia Mesiah, Josefa Šutaru z Motorbandu, Vlastu Horvátha nebo Pavlu Forest.



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: RockOpera Praha; Hana Brožková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání