Divadlo Kalich: Hra Je úchvatná, diváky pobaví

Je úchvatnáPředstavení Je úchvatná Divadla Kalich je bezesporu odreagováním. Pokud jdete na milou komedii, chcete se zasmát a přenést se alespoň na chvíli do zcela jiného světa, je tato hra to, co hledáte. Šest herců a krásné kostýmy i kulisy vás vezmou do New Yorku roku 1944. V hlavní roli září Jaroslava Kretschmerová, která nezůstává názvu hry nic dlužna a ve své roli je opravdu úchvatná.


Původní příběh Petera Quiltera o operní divě Florence Forster Jenkinsové, která zoufale neumí zpívat, přesto ale vyprodá Carnegie Hall, je založen na pravdě. Divadelní zpracování je ale po americku nadsazené a nepůsobí příliš autenticky. To ale neubírá na dojmu zdařilé komedie.

Jaroslava Kretschmerová ztvárňuje madam Florence od první chvíle naprosto fantasticky. Stejně jako její herečtí kolegové Bob Klepl, který hraje netalentovaného herce, alkoholika a přítele zpěvačky St. Claira, a Jan Maxián, jenž téměř po celou dobu představení nesleze z pódia, coby mladý nadějný hudebník Cosma McMoon. Svou obvyklou bodrou povahou a stylem hru osvěžuje Naďa Konvalinková jako dlouholetá, věrná přítelkyně Dorothy. Šestici doplňuje mexická služebná Maria ve věrohodném podání Daniely Bakerové, a stěžovatelka Lilian Malkina. Herecké výkony vás pohladí, falešný zpěv vytahá za uši.

Představení trvá okolo dvou hodin, je ale poměrně nevyvážené. Zatímco v první hodině jste, s nadsázkou řečeno, jen uvedeni do děje, po přestávce vás čeká rychlý spád mnoha zásadních událostí. Skvěle a nápaditě je řešeno přestavování scény. Během předělů je puštěn gramofon nebo rozhlas, který informuje o událostech roku 1944 a krátí tak čas se zataženou oponou.

 

Je úchvatná


Celý příběh je protkán ironií, humorem, ale i odhodláním a fantazií. Roztomilé kostýmy podtrhují vlastnosti všech postav a kulisy dodávají příběhu ráz. Je až s podivem, jak perfektně je vyřešen malý prostor jeviště Divadla Kalich. Přesto, že jsou většinu času na pódiu minimálně tři herci a klavírní křídlo, prostor nepůsobí stísněně.

I když by se na představení našlo několik drobností, celek působí velmi příjemně a hlavně zábavně. Hudební komedie „Je úchvatná“ je ideální zábavou na večer, kdy si chcete užít prostředí menšího divadla, pobavit se a zároveň si i odpočinout.



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Divadlo Kalich





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání