Muzikál Aida nabízí pěvecká esa a nevšední kostýmy

AidaDramatický příběh etiopské otrokyně Aidy a egyptského vojevůdce Radamese nabízí od 4. října Hudební divadlo Karlín. V hlavních rolích září hvězdy jako Lucie Bílá, Dasha, Václav Noid Bárta či Jiří Korn. I přes krásné pěvecké výkony a velmi emotivní podání herců působil prostor jeviště mnohdy poloprázdně. Zda tento muzikál o lásce, zradě a lidské hrdosti čeští diváci ocení, je otázkou.


Aida, vrcholné dílo tvorby Giuseppe Verdiho, které vznikalo v letech 1870-1871, inspiruje mnohé umělce dodnes. Hlavní témata, jako například sociální poměry, asimilace, zachování hodnot či mezilidské vztahy, jsou nadčasová. Verdi tuto operu napsal na objednávku k příležitosti otevření Suezského průplavu. V českých luzích a hájích se o Aidě poprvé slyšelo o čtyři roky později, premiéra se tehdy uskutečnila ve Stavovském divadle.

AidaS muzikálovou podobou se diváci mohli poprvé setkat v roce 2000, kdy byla Aida uvedena v americkém Palace Theatre na Broadwayi. Díky velké oblibě se na programu udržela dalších 4,5 roku. Za tu dobu se odehrálo 1 852 představení.

Rukopis Eltona Johna pozná v hudbě každý, kdo se někdy s jeho písněmi setkal. Původní text, který má na svědomí Tim Rice, přeložil do češtiny Adam Novák. Je otázkou, zda se snažil být precizní či nikoli, místy by skladby trochu malebnosti a obohacení snesly. Scéna, kterou měla na starosti Michaela Hořejší, působila příjemně. Diváka nerušila od příběhu, jednotlivé dějové pasáže vhodně dokreslila a zároveň vypadala stylově a vkusně. Stejná umělkyně se postarala rovněž o návrhy kostýmů. Těm vdechla moderní ráz. Zatímco mužské oděvy byly spíše inspirovány egyptskou a etiopskou kulturou, u žen více povolila uzdu své fantazii a vsadila na styl současné doby. Nutno zmínit, že kostýmy, které během představení prostřídá princezna Amneris, jsou úchvatné.

AidaPostavu krásné Amneris ztvárnila Lucie Bílá. Zpěvačka si svou roli náležitě užívá, nechybí jí šmrnc, vtip ani zlato v hrdle. K zamyšlení však nutí fakt, proč ztvárňuje právě princeznu a ne samotnou Aidu. Souvisí to s jejím osobním životem, nebo nechtěla hrát zamilovanou otrokyni v páru s Václavem Noidem? Kdo ví, zarážející ale je, že veškerým propagačním materiálům k muzikálu vévodí právě ona, ačkoli není hlavní postavou příběhu. O roli Aidy se střídá Dasha s Kamilou Nývltovou. Na prvním premiérovém představení vystoupila Dasha, kterou je radost poslouchat i vidět. Má velké charisma a přitom si dokáže stále uchovat svou skromnost. Perfektní výkon podává také Jiří Korn, i když už má na krku pěkných pár let, jeho taneční kreace svědčí o opaku. Opomenout nesmíme ani Václava Noida v roli vojevůdce Radamese, takovému nápadníkovi by zajisté odolala jen málokterá žena.

 


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Hudební divadlo Karlín





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání