Klíč králů aneb muzikál na pokračování

Klíč králůVšemi očekávaná roková opera Klíč králů měla ve čtvrtek 10. 10. v Divadle Broadway svou velkou premiéru. Daniel Landa nemá rád prázdnou zábavu, a tak se jednalo o podívanou skutečně zcela netradiční od začátku až do nečekaného konce. Rozhodně toto dílo vyburcuje mnoho lidí k debatě a donutí i k zamyšlení.


Daniel Landa hned na úvod prozradil divákům, že se mu celý příběh nevešel do jednoho představení, a proto se rozhodl udělat dvoudílnou ságu. Bylo to sice zcela nečekané, ale vskutku originální. Možná náhoda, nebo zcela dokonalý plán, jak zaujmout něčím novým. V tu chvíli si však diváci v sále ještě mysleli, že se jedná pouze o jeho vtípek.

Klíč králůManželka Mirjam vzala vše pevně do svých rukou a ujala se režie. Choreografie se zhostil skvělý Steve Josephson, který odvedl dobrý kus práce. Taneční kreace jsou dynamické a propracované, na pódiu se stále něco děje. Předvedl se i výtvarník Roman Šolc, který vdechl všem kostýmům originalitu a kouzlo – ať už se jednalo o ďábelské upíry, legrační ušáky nebo rozkošné dětské skřítky. Scénograf Marek Hollý dodal dílu spolu s výtvarníkem projekcí Tomášem Gaislerem na originalitě.

A o čem mystický příběh vlastně vypráví? Ve Městě středů vyschne jednoho dne hlavní pramen vody. V zemi to působí velký chaos a Orkové toho hned využijí ve svůj prospěch. Začnou prodávat vodu ze svých dolů za drahé ceny. Situace začíná být neúnosná, a proto se sejde Rada králů, aby s tím něco udělala. Pod vyschlým pramenem vody byla nalezena tajemná kniha, která může pomoci celou těžkou situaci vyřešit. Číst v ní však umí jenom čaroděj Strig, který žije daleko od lidí. Králové se tedy dohodnou a společně vyrazí na cestu za ním. Zda byla jejich výprava úspěšná a co všechno musí obětovat, to vám prozrazovat nebudeme, na to už se můžete jít podívat sami. Představení jsou letos na programu až do listopadu a vy budete mít alespoň o čem přemýšlet.

Klíč králůKlíč králů rozhodně není žádný sladký muzikál. Nejedná se ani o pohádku vhodnou pro děti. Je to skutečná roková opera, která neurazí, nepobaví, ale přesto donutí člověka k zamyšlení. Byli bychom ještě v dnešní době ochotni obětovat svůj život za toho druhého? Umíme si ještě vzájemně pomáhat a stát při sobě? Dokážeme překonat své vlastní sobecké já a dát někomu srdce na dlani? V zajímavém ději určitě najdeme hluboký vnitřní potenciál. Ovšem každý z nás neumí číst mezi řádky, a proto možná toto dílo zůstane zcela nepochopeno. Český divák je spíše zvyklý na představení pouze zírat, relaxovat, někdy umí i zatleskat a pak odejde domů.

Budeme tedy netrpělivě očekávat druhý díl, abychom se dozvěděli, jak si se vzniklými komplikacemi hlavní hrdinové poradí. Možná zcela úmyslně nenasadil Daniel Landa první části ságy laťku moc vysoko, aby ta druhá měla šanci být zcela oslňující.

 






Text: Meggie
Foto: Divadlo Broadway





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání