Operní klasika zazní opět na českých zámcích

Klasika pod hvězdamiJiž dva roky se nejen milovníci opery mohou setkat s dokonalým propracováním nejznámějších světových oper uvedených přímo pod širým nebem. Po předchozí Rusalce a Nabuccu bude letos v parcích a zahradách předních českých a moravských zámků uvedena světoznámá opera Carmen francouzského skladatele Georgese Bizeta. Pokud se letošní představení podaří jako předešlé, velice úspěšné ročníky, máme se na co těšit.


Projekt „Klasika pod hvězdami“ vznikl před dvěma lety, kdy soubor předních operních sólistů nastudoval Dvořákovu Rusalku a ozvláštnil ji prostředím mnoha českých a moravských zámků. Projekt slavil úspěch stejně jako i loňské provedení Verdiho Nabucca, neboť prostory zámků vytváří operám nezapomenutelnou a jedinečnou atmosféru.  

Letos návštěvníky čeká Bizetova Carmen, jejíž příběh neopětované a tragické lásky se proslavil po celém světě. Její slávy se však autor již nedočkal, přesto po zbytek života věřil, že jeho opera vycházející ze stejnojmenné novely Prospera Meriméeho a s libretem Henriho Meilhaca se časem uchytí. Ne dlouho po jeho smrti byla Carmen doceněna  a slavila úspěch nejen v domovské Francii.  

Klasika pod hvězdamiDo hlavní role byla obsazena sólistka Národního divadla Galia Ibragimova. Její mezzosoprán bude doplněn tenorem Nikolaje Višnjakova, který se zhostí role Dona Josého. Soubor, který se skládá z celkem sto dvaceti členů, bude dirigován Jiřím Mikulou a to vše v režii Martina Otavy. Ten v rámci velkolepé výpravy přizval také Balet Severočeského divadla, chlapecký sbor Pueri Gaudentes sbormistryně Zdeny Součkové či Dětský sbor Brno sbormistryně Mgr. Valerie Černohlávkové Maťašové.

Pokud byste Carmen chtěli navštívit, máte k tomu hned několik příležitostí. Projekt odstartoval 20. července v zámeckém parku v Průhonicích a bude zakončen 24. srpna v Ploskovicích. Akce se koná každý pátek a sobotu, vždy na jiném a zcela výjimečném českém či moravském zámku. Během představení bude k dispozici titulkovací zařízení v českém jazyce, velkoplošná projekce o velikosti šest na čtyři metry a večer uzavře pestrý ohňostroj.

Vstupenky jsou rozdělené do čtyř cenových kategorií: VIP za 1 795 Kč (zahrnují sedadla v předních řadách, vyhrazené parkoviště, bohatý raut včetně nápojů ve VIP prostoru, pláštěnku, program představení, možnost fotografování se sólisty ve VIP prostoru po představení a upomínkový dárek) nebo vstupenky za 945, 695 a 495 Kč. Lístky lze zakoupit exkluzivně v prodejní síti TicketArt a na pokladnách jednotlivých zámků.

 


Termíny dalších představení:

  • 27. 7. zámek Orlík (Jihočeský kraj)
  • 28. 7. zámek Sychrov (Liberecký kraj)
  • 3. 8. zámek Hradec nad Moravicí (Moravskoslezský kraj)
  • 4. 8. zámek Buchlovice (Zlínský kraj)
  • 11. 8. zámek Kynžvart (Karlovarský kraj)
  • 17. 8. zámek Kačina (Středočeský kraj)
  • 18. 8. zámek Lednice (Jihomoravský kraj)
  • 24. 8. zámek Ploskovice (Ústecký kraj)

 


Text: Anna Pajerová
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání