Letní shakespearovské slavnosti zařadí Richarda III.

Letní shakespearovské slavnosti 2012Tradiční festival Letní shakespearovské slavnosti (LSS) se i letos rozloží od 26. června do 7. září do několika měst v České i Slovenské republice. Na programu je deset her slavného spisovatele a diváci se mohou těšit celkově na 157 představení. Poprvé v historii LSS se dostal do dramaturgického plánu Richard III., kterého režíruje Martin Huba. V hlavní roli zájemci uvidí Jiřího Langmajera.


Nejen na tradičním místě Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, ale také v Lichtenštejnském paláci budou k vidění hry Williama Shakespeara v hlavním městě. Také Brno má své osvědčené místo, a sice Velkém nádvoří hradu Špilberk. Diváci v Ostravě se mohou těšit na arénu Slezskoostravského hradu. Poprvé se LSS dostávají také do Plzně, kde se otevře scéna přímo v areálu Plzeňského Prazdroje. Fanoušci Shakespeara na Slovensku se mohou jít podívat na Bratislavský hrad, nebo na Zvolenský zámek.

Letní shakespearovské slavnosti 2012Také letos se v celkovém repertoáru střídají komedie, tragédie i dramata. Úplnou novinkou v rámci LSS je historický Richard III. v nastudování slovenského divadelníka Martina Huby. „Těžko se mi vyrovnávalo s faktem, že je Richard považován jen za toho zlého. Já jsem proto chtěl najít ten zrod zla, protože narodit se zlý člověk nemůže. Chtěl jsem objevit, jak se to tedy mohlo stát. A mám pocit, že to bylo jak dobou, ve které žil, kdy byly vraždy na cestě k trůnu běžné, a také lidmi, kterými byl obklopen. Oni byli většinou také zlí. Richard jim chtěl ukázat své kvality a zabíjení bylo určitou visačkou, jak získat vytoužené postavení. Byl bych proto rád, kdyby se nám podařilo Richarda trochu zlidštit,“ uvedl Huba.

Hlavní roli v inscenaci ztvární Jiří Langmajer, který už na LSS hrál v jiných hrách a spolupracoval i s Hubou, kterého si velmi váží. Známý český herec také popsal, jak došlo ke spojení obou mužů pro Richarda III. „Shodou okolností jsem byl osloven Slovenským národním divadlem, abych hostoval v Rackovi. Při té příležitosti jsem se učil také text k Richardovi a Martin mi věnoval veškerý svůj volný čas, aby mi vysvětlil, jak nad tím textem přemýšlí a co by po mně eventuelně chtěl. Kdyby toho nebylo, tak bych to určitě nezvládl,“ prohlásil Langmajer.

Vedle něj se v roli Lady Anny objeví Klára Issová. Ta vysvětlovala přerod své postavy, kdy podlehne Richardovi, přestože jí zabil muže i matku. „Je tam určitý rozpor. Člověk se asi někdy přestává řídit zdravým rozumem a citem a podlehne líbivým řečem člověka, který se snaží urvat moc. Je tam určitě i aspekt erotické vášně,“ uvedla Issová, která už s Langmajerem hraje v divadle zhruba deset let. „Klára si se mnou určitě už užila své, protože ty vztahy našich postav byly vždycky trochu zvláštní,“ dodal k tématu sám Langmajer.

Letní shakespearovské slavnosti 2012V dalších rolích se představí Karel Dobrý coby lord Buckingham, královského bratra Edwarda si zahraje Marek Ronec, Clarence Kamil Halbich, Vévodkyni z Yorku Radka Fidlerová, královnu Markétu ztvární Eva Salzmannová, královnu Alžbětu pak Simona Postlerová a jako Cetesby se představí Marek Taclík. V díle si zahrají ale také David Suchařípa, Vilém Udatný či bratr Jiřího Langmajera Lukáš.

Vstupenky na všechny letošní inscenace v rámci Letních shakespearovských slavností jsou v předprodeji v síti Ticketportal a pohybují se v různých cenových kategoriích v závislosti na hru či místo. Na Pražský hrad koupíte lístek v rozmezí od 250 do 890 korun. VIP vstupenka vyjde na 990 Kč. Mezi dalšími hrami, které budou letos k vidění, jsou například Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy, Marná lásky snaha nebo ještě jeden Richard III. ale ve slovenském nastudování.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Letní shakespearovské slavnosti (Viktor Kronbauer)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání