Markéta, dcera Lazarova: Cesta do duše lásky

Markéta, dcera LazarovaZnámé dílo Vladislava Vančury Markéta Lazarová nastudovali absolventi DAMU a ve svém domovském divadle Disk jej hrají v originální a nápadité pozměněné verzi. Upřímné herecké výkony podpořené silným příběhem zanechají v divácích nevšední zážitek.

 


Režisér Pavel Ondruch ve spolupráci s dramaturgem Zdeňkem Janálem napsali pro absolventský ročník DAMU hru na motivy novely Vladislava Vančury a v Disku je představována pod upraveným názvem Markéta, dcera Lazarová. Třetí inscenace silného ročníku měla premiéru 15. ledna letošního roku a patří v divadle mezi nejúspěšnější v aktuální sezoně.

Markéta, dcera LazarovaMladá nevinná a čistá Markéta (Klára Klepáčková) se modlí k Bohu, aby jí přijal a svou ochranu poskytl také jejímu otci Lazarovi (Tomáš Klus) a jeho souputníkům, kteří se živí loupežnictvím. Markétu však unese syn Kozlíka Mikoláš (Jiří Suchý z Tábora) a znásilní ji. To když se Lazar odmítl přidat ke Kozlíkově tlupě v boji proti vojsku a raději se chtěl dát na stranu krále. Markéta však nepociťuje vinu za svůj hřích, naopak stále více cítí v srdci i duši lásku k Mikoláši. Lazar, který pro ni připravoval přijetí Kristovo, ji vzhledem k situaci zavhrnul. Emocionální zápletku mírní výstupy komediantky jako vypravěčky (Marie Štípková).

Scéna je velmi jednoduchá, avšak herci zároveň využívají všechny zákoutí divadla při různých výstupech. Zajímavým dobovým kostýmům sešitým z všelijakých kusů látek dominuje Markéta v čistě bílých šatech, které se však postupem času pod tíhou jejích hříchů špiní. Ovšem vnější dojem dodávají i jiné prvky postav. V nalíčeném Lazarovi a jeho těkavých pohybech byste těžko hledali mladého pohodového zpěváka Tomáše Kluse.

Silný příběh Markéty a jejího osudu dostává v Disku nový rozměr. Upřímné herecké výkony mladých studentů si před pár dny vysloužily několik cen na festivalu Zlomvaz. A už nyní si řada z těchto studentů klestí cestu profesionálními vodami.


Text: Pavel Urban
Foto: Divadlo Disk


 

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání